Mi van a ma 83 éve elásott időkapszulában? 5000 évre konzerválták a tartalmát

Ma 82 éve ásták el az időkapszulát, amit csak 6939-ben lehet kinyitni.

Westinghouse időkapszula
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenki ásott már el gyerekkorában kakaósdobozba rejtett apró műanyagfigurákat, kisautókat, írólapra írt feljegyzéseket azzal a szándékkal, hogy évek múltán újra rábukkan az elfeledett kincsre, netán az utókor találja meg.

Nyomot hagyni magunk után, illetve a múlt kutatása valószínűleg olyasfajta igény, mely egyidős az emberiséggel. Épp ezért népszerűek az időkapszulák, melyből az elsőt a New York-i világkiállításon ásták el 1939. szeptember 23-án.

Westinghouse időkapszula

Nevét gyártójáról, a Westinghouse nevű cégről kapta. A Cupaloynak nevezett kapszulahüvely rézből, ezüstből, krómból készült. Olyan hétköznapi tárgyakat helyeztek el bennük, mint töltőtoll, füzet, Mickey egér figura, üvegcsőbe zárt vetőmagok - például búza, kukorica, cukorrépa, lucerna, rizs, len.

Helyet kapott benne ezenkívül aktuális kortárs irodalom, kortárs képzőművészet, mikrofilmen pedig az időkapszula elásásakor aktuális hírek. Egy részletes útmutató is van a kapszulában, melynek segítségével olyan kivetítő készíthető, mellyel a mikrofilm nagyban is megnézhető. Összesen 75 féle anyag került a kapszulába: többek között szövetek, fémek és műanyag.

Az időkapszula célja, hogy a XX. század 30-as éveinek Amerikáját bemutassa az 5000 évvel később élő utókornak. Az első Westinhouse időkapszulát egy második is követte 1965-ben. Mindkettő a világkiállítás Flushing Meadows park nevű részén került elhelyezésre, egymástól három méterre, és mintegy 15 méter mélyre ásták el őket. Helyüket egy 7 tonnás gránit emlékmű jelzi.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Időrendi kvíz

Ezúttal nem egy eseményhez kötötten kell válaszolni, hanem három eseményt sorolunk fel a magyar történelemből, melyek közül meg kell tippelned, hogy melyik történhetett leghamarabb.

Kvíz! Melyik történt korábban: az Árpád-ház kihalása vagy a mohácsi vész?

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük