Mi van a ma 83 éve elásott időkapszulában? 5000 évre konzerválták a tartalmát
Ma 82 éve ásták el az időkapszulát, amit csak 6939-ben lehet kinyitni.

westinghouse-idokapszula
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenki ásott már el gyerekkorában kakaósdobozba rejtett apró műanyagfigurákat, kisautókat, írólapra írt feljegyzéseket azzal a szándékkal, hogy évek múltán újra rábukkan az elfeledett kincsre, netán az utókor találja meg.

Nyomot hagyni magunk után, illetve a múlt kutatása valószínűleg olyasfajta igény, mely egyidős az emberiséggel. Épp ezért népszerűek az időkapszulák, melyből az elsőt a New York-i világkiállításon ásták el 1939. szeptember 23-án.

Westinghouse időkapszula

Nevét gyártójáról, a Westinghouse nevű cégről kapta. A Cupaloynak nevezett kapszulahüvely rézből, ezüstből, krómból készült. Olyan hétköznapi tárgyakat helyeztek el bennük, mint töltőtoll, füzet, Mickey egér figura, üvegcsőbe zárt vetőmagok - például búza, kukorica, cukorrépa, lucerna, rizs, len.

Helyet kapott benne ezenkívül aktuális kortárs irodalom, kortárs képzőművészet, mikrofilmen pedig az időkapszula elásásakor aktuális hírek. Egy részletes útmutató is van a kapszulában, melynek segítségével olyan kivetítő készíthető, mellyel a mikrofilm nagyban is megnézhető. Összesen 75 féle anyag került a kapszulába: többek között szövetek, fémek és műanyag.

Az időkapszula célja, hogy a XX. század 30-as éveinek Amerikáját bemutassa az 5000 évvel később élő utókornak. Az első Westinhouse időkapszulát egy második is követte 1965-ben. Mindkettő a világkiállítás Flushing Meadows park nevű részén került elhelyezésre, egymástól három méterre, és mintegy 15 méter mélyre ásták el őket. Helyüket egy 7 tonnás gránit emlékmű jelzi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Időrendi kvíz

Ezúttal nem egy eseményhez kötötten kell válaszolni, hanem három eseményt sorolunk fel a magyar történelemből, melyek közül meg kell tippelned, hogy melyik történhetett leghamarabb.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük