Az élet nagy kérdései: miért nem emlékszünk a gyerekkorunkra?
Hiába próbálsz visszagondolni, a korai gyerekkorodból semmilyen emléked nem maradt meg, aminek több oka lehet.

gyerekkori memória
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi agy működését jelenleg is vizsgálják, még mindig számtalan jelenség hátterében megválaszolatlan kérdések állnak. Szerencsére arra, hogy az emberek miért nem emlékeznek 3-4 éves koruk előtti időszakra, van magyarázat: a gyerekkori amnézia.

Már több mint egy évszázada ismert jelenség a tudósok körében a gyerekkori amnézia, de csak az elmúlt évtizedekben kezdték alaposabban vizsgálni. Mik azok az emlékek, amik örökké a feledés homályába vesznek, és melyek azok, amikre a legtöbben emlékeznek?

A gyerekkori amnézia

Sokáig azt hitték a szakemberek, hogy egyszerűen csak a gyerekek agya még nem elég fejlett, hogy emlékezni tudjanak. Ám az 1980-as években Patricia Bauer viselkedéskutató többi társával tesztelni kezdték a kilenc hónapos gyerekek emlékezőképességét, különböző tárgyakat mutattak nekik.

GettyImages-157510528
Fotó: catscandotcom / Getty Images Hungary

A kíséreltek során kiderült, hogy még a kilenc hónapos babák is hatalmas memóriabázissal rendelkeznek. A kérdés már csak az, hogy a felnőtteknek miért olyan nehéz feleleveníteni ezt az időszakot?

Több kutatás is bizonyította, hogy a gyerekkor egy bizonyos pontján a korábban elraktározott és könnyen előhívható emlékeket egyszerűen képtelenek felidézni. Hétévesen még képesek voltak több mint 60%-át előhívni a 3-4 éves koruk előtti emlékeknek, ám 8-9 évesen ennek már csak a 40%-a maradt meg. 

Még mindig nem teljesen tisztázott a tény, hogy a fejlődés legkorábbi szakaszának emlékei miért ilyen tünékenyek. Kutatások szerint a kulcs az érzelmekben és a történetekben rejlik, illetve abban, hogy a szülők mennyit beszélgetnek gyerekükkel korábbi emlékekről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az agy azon része, mely a verbalitásért felelős, és a konzekvenciákban, történetekben gondolkozik, folyamatosan fejlődik. Így érthető, hogy amikor még olyan pici a gyerek, hogy ez a része fejletlen, nem tud összetett dolgokat tárolni, hiszen még nem kapcsolódik számára értelmezhető jelentéshez, tartalomhoz az adott cselekmény. 

De ha erős érzelmi kapcsolat van régi emlékekkel, azokra egyesek szinte tökéletesen emlékezhetnek még akkor is, hogyha akár 18 hónapos korukban történt. A többi pedig a tanulás és megismerés legintenzívebb szakaszában egyszerűen elveszik, de megmaradnak azok a fontos dolgok, melyek az életben maradáshoz elengedhetetlen információk.

Képeken a 70-es évek gyerekkora: ezeket a játékokat imádták akkoriban a kicsik

A mai gyerekek talán el sem tudják képzelni, milyen lehetett régen mobiltelefon és számítógép nélkül élni. Pedig rengeteg előnye volt annak, hogy a fiatalok akkoriban nem a kütyükön, hanem a barátaikkal lógtak: nem csak kreativitásukat használták, hogy elüssék az időt, de ami fontosabb, létező emberi kapcsolatokat építettek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük