A szülő nem szívesen szembesül vele, de szinte minden gyerek csinálja - Mi a teendő lopás esetén?
Szülőként ijesztő tapasztalat, ha a gyerek olyan dolgokat tulajdonít el, amiket nem szabadna neki.

gyereklopas1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekkor természetes velejárója, ha a lurkók elcsennek egy-egy sütit az asztalról, holott megtiltották, vagy megpróbálnak a boltban eltenni egy szelet csokit. Ez a legtöbb szülőnek kínos, de de megnyugtató lehet, hogy szinte minden gyerek próbálgatja magát. Mikor jön el az a szint, amikor a kisebb lopások miatt már aggódni kell?

Fontos tisztázni, hogy a tettenérés után sem szabad úgy tekinteni a gyerekre, mintha bűnt követett volna el, a szülői hozzáállás nagyon fontos, hogy a lopás ne váljon szokássá, hanem tanuljon belőle.

Miért lopnak a gyerekek?

A gyerekek esetében az elcsenések megértéséhez fontos figyelembe venni a korukat. Az óvodás korú gyerekek még nem igazán tudják megítélni, mik a jó és rossz cselekedetek, és hogy egy kisebb lopás milyen káros a másik emberre nézve. A boltból sem ritka, hogy elcsennek apróságokat, hiszen még nincsenek tisztában a gazdasági működések, a vásárlás folyamataival, ezért sok esetben azt hiszik, a dolgokat csak meg kell fogni, és elvinni. Ebben a korban nem érdemes aggódni az ilyen esetek miatt, hiszen nem tudatos rosszakarás van a dolog mögött.

gyereklopas2
Fotó: Fertnig / Getty Images Hungary

Később, általános iskolás korban már komolyabban kell venni, ha a boltban vagy a szülőktől lop a gyerek, hiszen ebben az életszakaszban már tisztában van azzal, hogy rossz, amit tesz, és ez következményekkel jár. Ebben a korban legtöbbször a próbálkozás öröme vezérli, hogy vajon lesz-e olyan ügyes, hogy sikerül. Esetleg áhítozik valamire, amire nemet mondtak neki, és ezért veszi el.

A tinédzserkorba érve a gyerekek már tudatosan, a következmények ismeretében tulajdonítják el a dolgokat, ennek pedig számos oka lehet. Sok fiatal a társaság nyomására vállalja a rizikót, mert az „menő”, adrenalinlöketet ad, vagy mert a többiek is ezt csinálják, és így könnyebb lesz a beilleszkedés.

gyereklopas5
Fotó: Matthias Tunger / Getty Images Hungary

A tinik gyakran olyasmit lopnak el, amit a szüleik nem engedhetnek meg maguknak, vagy tiltják, de nem ritka az sem, hogy az anyagi körülmények miatt pénzt lopnak a társaiktól az öltözőkben. A kamaszok esetében a lázadás, a figyelemfelkeltés is szerepet játszik abban, hogy elcsenjék azt, amit nem szabadna.

A szülői hozzáállás nagyon fontos

Bármilyen mértékű is a probléma, a szülők megoldási módszere óriási szerepet játszik abban, hogy a gyerek újra megpróbálja-e a lopást, vagy a későbbiekben csak a becsületes úton jár el. Érdemes már kis kortól gyakorolni ezeket a módszereket, hogy a későbbiekben könnyedebben menjen a problémamegoldás, és a gyerek ne szégyellje magát a szülei előtt akkor sem, ha rosszat tett.

Az őszinteség a legfontosabb

Hangsúlyozni kell a gyerek számára, hogy az őszinteség a legfontosabb, a gyakori beszélgetések megelőzhetik a hazugság és a lopás gyakoriságát. Érdemes enyhébb büntetéseket felajánlani abban az esetben, ha a gyerek elmondja az igazat, és nyugodt hangnemben, idegeskedés nélkül elmondani, miért nem volt helyes, amit csinált.

gyereklopas4
Fotó: diego_cervo / Getty Images Hungary

Ha már kiderült a lopás, a becsületre nevelés fontossága elengedhetetlen. Érdemes már korán megtanítani a gyereknek, hogy vállalnia kell a tettei következményeit, ha például a boltból elcsent egy csokit, annak az árát levonják a zsebpénzéből. Ha egy társától csent el valamit a gyerek, a szülő segíthet bocsánatkérő levél írásában, vagy felkészítheti arra, hogyan is tud a másik elé állni, és visszaadni a tárgyat. Ezek negatív élményként csapódik le benne, ami nagy valószínűséggel elveszi a kedvét a lopástól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó módszer, ha extra feladatokat kap a tetten ért gyerek a ház körül, amivel,  ledolgozhatja az ellopott tárgy értékét, így megtanulja, hogy a cselekedeteinek következménye van, valamint a munka és a tárgyak értékét is jobban megbecsüli ezek után.

Ez a macska nem egyszerűen ellopta a palacsintát: ilyen pofátlanságra volt képes

Az állatok világában sem ritka, hogy elcsennek egy-két dolgot, ezzel pedig jó nagy meglepetést okozva a gazdiknak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük