Virágot lopott a madár a katonasírról: meglepő dolog derült ki, amikor követni kezdték
Arra lettek figyelmesek, hogy időről időre egyre kevesebb pipacs díszeleg a katonasíron. Kiderült, hogy egy madár lopkodja a virágokat.

pipacsos galamb nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég érdekes jelenségre lettek figyelmesek a Canberra közelében található Ausztrál Háborús Emlékhelyen. Már egy ideje sorra tűntek el a pipacsok a névtelen katonák sírjáról, és egyszerűen nem tudtak rájönni, ki lopkodhatja a virágokat. Időbe tellett, mire megtalálták a tettest, az enyves csőrű galambot.

Ám a madárkának jó oka volt arra, hogy megszabadítsa a névtelen sírokat a pipacsoktól: mindenki legnagyobb megdöbbenésére takaros kis fészket rakott belőlük. Valószínűleg a világ legszínesebb fészkének a büszke tulajdonosa lett a galamb, akire épp egy festett üvegablak előtt tört rá az otthonteremtési láz. Plusz érdekesség, hogy a véletlenszerűen kiválasztott ólomüveg pont egy sebesült katonáról emlékezik meg.

Ugyan manapság a galambok nem szívesen látott városi madarak, a történelem során fontos szereppel bírtak egy-egy csata alatt. Bizonyos helyzetekben csak galambpostán keresztül tudtak üzenni egymásnak a katonák. Sőt, a második világháborúban 32 galambot ki is tüntettek. 

Képek forrása: Getty Images Hungary, flickr,  The Australian War Memorial

Ezt is szeretjük