Elkeserítő állapotok: felnőtt drogosok között kezelik a gyerekeket
Hiányoznak az addiktológiák, hiányos a gyermekpszichiátriai ellátás, a közétkeztetésen is van mit javítani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar gyerekek egészségi állapotát tekintve tapasztalható a legnagyobb esélyegyenlőtlenség az OECD tagállamai közül - derült ki az ombudsmani hivatal éves gyermekjogi zárókonferenciáján pénteken Budapesten.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2008 óta minden évben más gyermekjogi problémát vizsgál kiemelt projektként, azaz nemcsak panaszok nyomán vagy hivatalból, hanem az állami és civil szférával, illetve a szakemberekkel egyeztetve. Korábban kiemelt téma volt a többi között a gyermekbántalmazás, illetve a jogtudatosság, az idén pedig a gyermekek testi, lelki egészséghez való jogának érvényesülését tekintették át.

Nincsenek gyerekek számára kialakított drogaddiktológiák

Lux Ágnes projektvezető a súlyos hiányosságok közé sorolta, hogy Magyarországon nincsenek intézményi szintű, speciálisan gyermekek számára kialakított drog- és alkoholaddiktológiák, így a kis betegeket sok esetben a függő felnőttek vagy a nem függő gyermekek között gyógyítják.

Továbbá rendkívül hiányos a gyermekpszichiátriai ellátás, van olyan megye, ahol egyáltalán nincs szakorvos, ennek oka lehet az is, hogy az utóbbi években az egész országban csak néhányan tettek gyermekpszichiáteri szakvizsgát.

A projektvezető elmondta, hogy a gyermekek közétkeztetése terén a jelenlegi alacsony szintű, széttöredezett rendeleti szabályozás helyett egységes törvényt szorgalmaznak, amely egyértelműen rögzíti az ellátási kötelezettséget, annak tartalmát, mennyiségét és minőségét.

Egyre több fiatal próbálja ki a kábítószert

Lux Ágnes elmondta, hogy Magyarország a 18 év alattiak drogfogyasztását tekintve közepesen fertőzött, és a tendenciák romlanak, egyre többen és egyre fiatalabbak próbálják ki a kábítószert.

A jelenlegi kutatások szerint a 14 és18 év közöttiek negyede használt már valamilyen drogot. Ugyanakkor évek óta gyakorlatilag nincs működő drogstratégia.

Hozzátette, e téren gyors intézkedésekre van szükség, az ombudsman már javasolta egy sürgősségi tiltólista kidolgozását, hogy megakadályozzák az úgynevezett designerdrogok - a nem tiltott alapanyagokból gyorsan és egyszerűen előállítható kábítószerek - terjedését.

Gyerekbarát igazságszolgáltatás

Az ombudsmani hivatal munkatársa elmondta, hogy jövőre a gyermekjogok terén a gyermekbarát igazságszolgáltatás kérdéseit vizsgálják majd. Ide sorolható, hogy a gyermek véleményét minden őt érintő hatósági eljárásban, például büntetőügyben vagy válóperben meghallgassák, számára érthetően elmagyarázzák a jogait, a lehetőségeit, és a gyerek olyan körülmények között vehessen részt az eljárásban, hogy a lehető legkevésbé sérüljön a személyisége.

Szabó Máté ombudsman az egyik legfrissebb, a gyermekprostitúcióval kapcsolatos konferencián bemutatott jelentésében arra kéri a belügyminisztert, hogy tegyen határozott lépéseket a gyermekeket szexuálisan kizsákmányoló bűnözői csoportok mielőbbi felszámolása érdekében.

A jelentés megállapítja: ezen a területen nagyfokú a látencia, kevés eset jut a hatóságok tudomására, holott egy kivételével valamennyi megyei gyámhivatal azt jelezte az ombudsmannak, hogy van gyermekprostitúció az illetékességi területén.

Vizeletből kimutatható drogok

A DrogKontrol 10 teszt egy egyszerű egylépéses otthoni gyorsteszt, mely 10 fajta drog gyors, kvalitatív kimutatására alkalmas.

Még több információt itt találsz.

Promóció

Az ombudsman szerint fontos, hogy a hatóságok ne elkövetőként, hanem áldozatként kezeljék a gyermekprostituáltakat. A jelentés ugyanakkor rögzíti: egy tavaly nyári, nagy port felvert esetben egy 17 éves miskolci lányt elzárásra ítéltek tiltott kéjelgés miatt, miután már több mint száz rendőri intézkedésen, eljáráson volt túl.

Ezt is szeretjük