Újra terítéken a Geréb-ügy, jön az IMF

Heti összefoglaló

Geréb Ágnes ismét bekerült a hírekbe, ahogy Matolcsy György is, aki bejelentette, jön az IMF. Összefoglaló.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Törvényhozási lázban ég a Parlament, Schmitt törököket tüntetett ki a két ország barátsága jegyében, Orbán Viktor pedig hallgatókkal beszélgetett.

Miközben mindenki az új törvényekről mond véleményt pro és kontra, ismét megérkezett az IMF, mi pedig készen állunk az új megállapodásra. Heti összefoglaló.

Fizetünk a kutyákért, marad az eva

Hétfőn a kormány ötnapos ülést kezdett meg, ami alatt új törvényt alkottak az Alkotmánybíróságról, tárgyaltak a köznevelési törvényről és megvitatták a jövő évi költségvetést is.

Hétfőn döntött a Parlament arról is, hogy megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, de a korábbihoz képest emelkedik - ennek mértékét csütörtökön határozták meg, az eva a korábbi 30 helyett 37 százalék lesz.

Jövőre a zsebükbe kell nyúlniuk a kutyatartóknak is, bevezetik ugyanis az ebadót.

Bár az újabb adó sokakat felháborított, mondván, ezzel megnő az utcára dobott állatok száma, a törvény valójában a felelős kutyatartást hívatott szolgálni: aki ivartalanítja és chipezteti a kutyáját, az mentesül az adó terhe alól, éppúgy, mint azok, akik menhelyről vették magukhoz az állatot.

Jó hír, hogy jövőre nem emelkednek a jegy- és bérletárak a fővárosban, és az áfaemelés hatását sem hárítja át az utazókra a BKV, bliccelni azonban nem lesz érdemes, mert a pótdíjak várhatóan megemelkednek.

Vezető államtitkáraink

Nézegess képeket!

Elolvasom

Orbán és a hallgatók

Az új alaptörvény rendelkezéseihez igazodik az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés - számolt be róla az MTI. Az egyik leglényegesebb változás, hogy a jogszabályok utólagos vizsgálatára irányuló Ab-eljárások nagy része megszűnik január 1-jén.

Ugyanakkor az Alkotmánybíróság jogkörébe tartozik majd, hogy bírói kezdeményezésre megítélje az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabály alkotmányosságát.

A héten tárgyaltak a köznevelési törvényről is. A felsőoktatással kapcsolatban tervezett változások ellen korábban Budapesten és Szegeden is tüntettek a hallgatók.

Mint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta, pénteken "a felsőoktatási rendszer átszervezéséről szóló törvényjavaslat benyújtását megelőző – több mint száz megbeszélésből, értekezletből, konferenciából álló – hosszú konzultációsorozat lezárásaként" Orbán Viktor fogadja a felsőoktatási hallgatók képviselőit, Nagy Dávidot, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökét és Csiszár Imrét, a Doktoranduszok Országos Szövetségének főtitkárát.

Míg a hallgatók a felsőoktatási törvény ellen, a melegek a tervezett családvédelmi törvény ellen emelték fel a szavukat. A Magyar LMBT - melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat és transzneműeket összefogó ernyőszervezet - azt kifogásolja, hogy az új törvény a család alapjául a házastársakat ismerné el, az élettársi kapcsolatban élőket - függetlenül az ok nemétől - már nem.

Szerintük ezzel nem csak a homoszexuálisok, de a heteroszexuális kapcsolatban élő, de házasodni nem kívánó párok is hátrányba kerülnének - számolt be róla az Index.

Vádemelési javaslat Geréb ellen

A héten újabb fejlemény állt be a Geréb-ügyben. A jelenleg házi őrízetben lévő szülész-nőgyógyász ellen vádemelési javaslatot tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság az illetékes ügyészségen. Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: Gerébet két rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egy rendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és - felbujtóként - közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

Törökországban a köztársasági elnök

Még hétfőn utazott négy napos hivatalos látogatásra Törökországba Schmitt Pál köztársasági elnök, ahol kitüntetéseket adott át három, a török-magyar kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztésében jeleskedő török személyiségnek.

Itt az IMF

Alig másfél évvel az után, hogy a kormány nemet mondott az IMF ajánlatára, most újra itt a nemzetközi valutaalap, és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelezte is az IMF-nek, illetve az EU küldöttségének, hogy kész újabb megállapodást kötni a két szervezettel.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Az újabb hitel feltétele minden bizonnyal további megszorítás lesz, de a pénzügyi szakemberek szerint szükségünk van az IMF pénzére. Megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban születhet. Sokan már most arról beszélnek, hogy ezzel a lépéssel a Fidesz gyakorlatilag beismeri, elhibázta az elmúlt év gazdaságpolitikáját, az egyeszség megkötése pedig némelyek szerint - akárcsak Olaszországban a költségvetési törvény elfogadása Berlusconinak - az Orbán-kormány bukását jelentheti.

OLVASD EL EZT IS!

  • orbán viktor
  • belföld

Ekkor távozna Orbán Viktor

Ezt is szeretjük