Ekkor távozna Orbán Viktor

Érdekes kijelentés a miniszterelnöktől

Állítólag azt mondta, ha az IMF visszajön, akkor távozni fog. Egyre többen emlegetik a valutaalapot.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország a bóvli kategóriába kerülhet, és egyre több szakember állítja azt, hogy vissza kellene hívnunk a Nemzetközi Valutaalapot, és legalább egy készenléti hitelre megállapodást kéne kötnünk.

A Népszabadság információi szerint viszont erre nincs esély, Orbán Viktor ugyanis ragaszkodik az IMF-mentes Magyarországhoz.

A lap úgy tudja, a miniszterelnök tervei szerint recesszió esetén új költségvetést készítenének. A cél továbbra is az, hogy a hiány 3% alatti legyen, és az államadósság folyamatosan mérséklődjön.

Orbán Viktor mindent e két célnak rendel alá azért, hogy Magyarországot ne lehessen tartósan leminősíteni, és mert nem adta fel azt a gazdaságpolitikai fundamentumot, amit a múlt héten Nagy-Britanniában, a tekintélyes London School of Economicsban tartott előadásában is hangsúlyozott: jó döntés volt a magyar kormány részéről, hogy a Nemzetközi Valutaalap "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben - írja a lap.

Ha az IMF visszajön, én el

A Népszabadságnak "befolyásos források" azt mondták: emlékezetük szerint zárt körben Orbán Viktor már korábban célzott arra: „ha az IMF visszajön, én el”.

Ezt a lap szerint az egyik fideszes politikus úgy próbálta értelmezni, hogy az IMF visszatérése esetén manifesztálódna, hogy a sajátosan magyar szabadságharcos gazdaságpolitika megbukott. És "egy IMF-hitelre szoruló ország IMF-diktátumos" megszorításon alapuló politikáját a miniszterelnök valószínűleg nem szeretné gyakorolni. Más fideszes vélemény szerint viszont nem lenne feltétlen kudarc az Orbán-kormány számára, ha az ország ismét IMF-segítségre szorulna.

Márpedig a helyzet úgy áll, hogy az IMF segítsége egyre inkább jól jönne. Ezt jelzi, hogy a hathetes kincstárjegy-aukción felkínált 50 milliárd forintnyi papírra csupán valamivel több mint 35 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, vélhetően igen magas hozamelvárások mellett. Alighanem e két fejlemény együttesen okozta, hogy az Államadósság Kezelő Központ - ÁKK - egyetlen ajánlatot sem fogadott el, vagyis sikertelen volt az aukció. Az utóbbi idők aukciói közül ráadásul nem ez az első, amelyik ilyen eredményt hozott.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az állampapírpiacon eközben tovább emelkedtek a hozamszintek: a tízéves lejáratúak esetében a referenciahozam már bőven 8,6% fölött - 27 hónapos rekordszinten - jár. A forint árfolyama az euróval szemben az eddig egyszer, 2009-ben látott 318-as szintet ostromolta, amelyet végül nem ért el, de nem is sokkal maradt alatta. CDS-árazásunk megdöntötte az idei csúcsot: a pénteki 567,4 bázispontról 584 bázispontra ugrott - számol be a Népszabadság.

Ezt is szeretjük