Magyarország 2014: szervezett keretek közt verik le gyerekek tüdejét

Brutális viadalon versenyeztettek gyerekeket, mentőt kellett hívni, de nincs megállás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Két héttel ezelőtt a Blikk.hu adott hírt arról, hogy egy sportrendezvény keretében úgynevezett ketrecharcban versenyeztettek 10-16 éves gyerekeket.

Az eset annak kapcsán látott napvilágot, hogy az egyik ilyen események három gyerek is orvosi ellátásban részesült. A durva versenyek ennek ellenére minden bizonnyal folytatódni fognak.

Leszakadt a tüdeje a 16 éves fiúnak

A cikk megemlíti, hogy egy 10-12 éves kislányt úgy megrúgtak a torkán, hogy fuldokolni kezdett, ennek kapcsán pedig mentőt kellett hívniuk a szervezőknek. Már a kiérkező mentősök vették észre, hogy két további sérült is van a helyszínen. Egy 16 éves gyermeknek a tüdeje szakadt le, mely miatt műtétet kellett elvégezni rajta. Különös, hogy a másik két sérülthöz - egy harmadik gyerek például koponyasérüléseket szenvedett - nem hívtak mentőt, így csak a szerencsén múlt az életük.

A küzdelmeket az MMA Országos Szövetség egyesület szervezte, mely meglehetősen rejtélyes, ugyanis az interneten semmi hivatalos vagy annak tűnő honlap nem lelhető fel az egyesülethez köthetően. Felföldi Szabolcs - az egyesület vezetője - elérhetőségeit találtuk meg, akinek el is küldtük kérdéseinket az esettel kapcsolatban.

Felföldi "Hegylakó" Szabolcs - ahogy magára hivatkozik a szervező - válaszaiban többször is ellentmondásba ütközött. "Mi is üdvözöljük a MOB ama törekvését, hogy államilag tiltsák be a 14 év alattiak full kontakt küzdelmeit. Én jómagam kezdeményezni fogom Szövetségemnél az ehhez kapcsolódó finomabb szabályrendszer bevezetését, ill. a védőfelszerelések kötelező használatát."

Ennek ellenére a versenyeiken a gyerekeken csak minimális védőfelszerelés van, és gyakorlatilag szabályok nélkül engednek egymásnak eltérő fizikális állapotban lévőket - legalábbis a Blikk riportja ezt állítja.

Felföldi is erre enged következtetni: "Bevezettük egy időben a gyerekeknél a kötelező védőfelszereléseket, csakhogy azok (némelyik esetnél) majdhogynem fulladáshoz vezetett. Ennek okáért az előző vezetése a Szövetségnek eltörülte"- írta Felföldi. Úgy látszik, más, biztonságosabb védőfelszerelést nem találtak.

Nincs feljelentés, nincs eljárás

Eddig - tudtunkkal - nem indult eljárás a sérült gyerekek ügyében, ám erre addig nem is kerül sor, míg a sértettek feljelentést nem tesznek. Erre azonban nem sok esély van. Az MMA Országos Szövetség elnöke szerint ugyanis ők az egyetlen esélye azoknak a szegény, rossz körülmények közt élő gyerekeknek, akik hozzájuk járnak „sportolni”.

Az MMA - Mixed Martial Arts -, azaz kevert harcművészet egy igen durva sport, mely az Egyesült Államokból származik. A mérkőzéseket egy ketrecben vívják a sportolók, gyér védőfelszerelés mellett, és szinte minden megengedett.

De hol a szülő ilyenkor? - merülhet fel a kérdés. Nos, feltehetőleg a nehéz sorban élő gyerekek szülei is úgy gondolják, a durva sportág és a vele járó sérülések is az út részét képezik, melyen gyermekük kitörhet a szegénységből.

A világ másik felén

A szegény gyerekek több veszélynek vannak kitéve szerte a világon, és a sport máshol sem fenékig tejfel. Brazíliában sokaknak nem öröm a foci-vébé. Kattints a képekre!

A kormány tervezi, de egyelőre nem lép

Növényi Norbert és Bárdosi Sándor, akik szintén foglalkoznak utánpótlás-neveléssel a küzdősportokon belül, elhatárolódtak az MMA Országos Szövetség gyakorlatától. Növényi a TV2 Mokka című műsorában elmondta, 12 év alatt ennél kevésbé durvább sportágakban sem szabad versenyeket szervezni.

Az ügy politikai hullámokat is vetett. Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője a hétfői ülésnapon a parlamentben felszólalt a hasonló „sportesemények” ellen. Rétvári Bence államtitkár szintén megdöbbentőnek tartja az esetet. Megkerestük az államtitkárt is, ám kérdéseinkre nem reagált.

Rétvári parlamenti válaszából azonban megtudhattuk, hogy találkozott már a Magyar Olimpiai Bizottság képviselőjével, és beszéltek arról, hogy a 14 éven aluliak számára tiltanák a hasonló versenyeket. Az államtitkár pártja, a KDNP pedig feljelentést tett az ügyben, hogy kiderüljön, volt-e súlyos testi sértésre való felbujtás, kényszerítés, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, illetőleg kiskorú veszélyeztetése.

Így nem törnek ki a szegénységből

Arról nem szólnak a beszámolók, hogy az eseményen fogadást is lehetett-e kötni, de a Demokratikus Koalíció közleménye ennek kivizsgálását is szorgalmazza.

Találkoztunk egy versenykiírással is az MMA szövetség részéről, melyben a tizedik életév betöltését szabták feltételnek, illetve a szülői beleegyezést. Ha megvan a szignó, már versenybe is küldik az általános iskolás gyerekeket. Ez szintén ellentétben áll Felföldi válaszával.

Persze, a szülőnek is kényelmes, és főleg a hátrányos helyzet miatt éri meg, hogy nem kell drága felszerelés, csak egy nadrág, és máris sportol a gyerek. Földes szerint sok gyereknek ez az egyetlen esélye a kitörésre. Rákérdeztünk, mégis hogy érti ezt, hányan lesznek profik az ő "tanítványai" közül. "A hiedelmekkel ellentétben nincsenek fizetett profi versenyzőink mint külföldön, Magyarországon az összes profi szintű harcosnak a mai napig dolgoznia kell"- állt a válaszban, ami alapján rejtély, mit ért kitörési lehetőség alatt.

Nem biztos, hogy minden szülő tisztában van vele, mi történik a gyerekekkel sport és edzés címszó alatt. Ha csak nem a kórházból hívják fel őket.

Ezt is szeretjük