Komoly segítség az anyukáknak: sokan igénylik a támogatást

A gyed extra bevezetése óta komoly eredményt ért el. Sok anyuka ment vissza dolgozni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány szerint óriási siker az év elején bevezetett gyed extra, aminek köszönhetően jóval több kisgyermekes szülő tér vissza a munkaerőpiacra, mint a bevezetés előtt, a növekvő tendencia pedig folytatódik. Úgy tűnik, hogy a kormány tényleg a lényeget ragadta meg, amikor bevezette a gyed extrát, hiszen óriási lemaradást pótolhat így az ország. 12 ezernél is több anyukán segített eddig a lehetőség.

Jóval több anyuka dolgozik

A kormányszóvivő rövid videóban arról tájékoztat a Kormany.hu portálon, hogy a gyed extrát a legújabb negyedéves adatok szerint 37%-kal többen veszik igénybe. Ennek eredményeképp jóval több nő térhet vissza a munka világába gyermeke egyéves kora után, ami ösztönzi a gyermekvállalást, és komoly terhet vesz le a friss szülők válláról - állítja Kurucz Éva.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén nyáron már jó harmadával megnőtt a munkába visszatérő kisgyermekesek száma a tavalyi azonos időszak adataihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a gyed extra hatására 12 460 kisgyermekes anya tért vissza a munka világába tavaly óta a KSH szerint.

A gyed extra lehetőségeivel élő szülők pontos számáról legutóbb februárban kaphattunk képet. Ekkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, csaknem ezer ember tért vissza a munka világába a gyes vagy a gyed megtartása mellett januárban, a lehetőség bevezetésének első hónapjában.

Komoly hátrányt dolgozna le a kormány

A kormány 2013 novemberében döntött arról, úgy próbálják ösztönözni az újdonsült anyukák munkához való visszatérését, hogy bevezetik a gyed extrát, amellyel az állami támogatás mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után.

Az intézkedéssel a kormány azt remélte, hogy így javul a hat év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatása. Szalai Piroska, a nők foglalkoztatásának javításáért felelős miniszteri biztos szerint az intézkedés hatására 2015-re a 40%-os foglalkoztatottságot is elérheti ez a réteg. Erre szükség is lenne, mivel Magyarország e tekintetben sereghajtó az unióban, a 2012-es adatok szerint ez a mutató 36%-os.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az év elején még nem hozott robbanásszerű sikert a gyed extra, aminek ahhoz is köze lehetett, hogy a törvény eleinte nem volt teljesen világos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért január végén közölte, jár bölcsődei ellátás a gyed extrával élő szülők gyermekének. Mivel a gyermekvédelmi törvény idevonatkozó passzusát elfelejtették módosítani, nem volt egyértelmű, hogy a bölcsődék felvehetik-e a gyerekeket ilyen esetekben.

A család a legtöbb politikus életében is fontos szerepet játszik. Nézegess képeket róluk!

Ezt is szeretjük