Így kell kérned a pénzt az államtól - Lépésről lépésre a gyed extra
Több pénzt és rugalmasabb munkahelyet jelent az új szabályozás 2014-től.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután Magyarországon a népességfogyás meglehetősen komoly méreteket ölt, a kormány egyre több intézkedést vezet be ennek visszafordítása érdekében.

Az egyik legnagyobb változás ezen a téren a 2014 elején bevezetett gyed extra lehetősége a kismamák számára. Rengeteget lehetett olvasni erről az elmúlt hónapokban, de mégis hogyan néz ki a gyakorlatban?

Új rendszer

A kormány november elején döntött arról, hogy bevezetik a gyed extrát, továbbá a gyes és a gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyerek egyéves kora után. Amennyiben a folyósítás ideje alatt testvér születik, a korábbi ellátások megmaradnak, így egy időben két gyesre vagy gyedre lesz jogosult az anyuka.

Ezen túl a kormány bevezette a diplomás gyedet is, és negyedik intézkedésként azt, hogy a kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményeket vehetnek igénybe.

Ki kaphatja a gyed extrát?

Ha valaki több ellátás folyósítására szeretne igényt tartani, az csak akkor lehetséges, ha a háztartásban több gyermek van, és azok közül legalább az egyik 2013. december 31. után született, ugyanis egy gyerek után csak egy ellátást lehet folyósítani egy időben. Ha a családba 2014. január 1-től kezdődően még egy gyerek születik, a szülőknek nem kell lemondania a korábbi ellátásról az idősebb gyerek után. Az ellátások akkor folyósíthatóak gyerekenként külön-külön, ha különböző korú gyerekek után állapították meg azokat.

Ha tehát egy anyának 2013. február 1-jén született meg az első gyereke, a második pedig 2014. január 1. után, akkor az első gyerek után járó gyermekgondozási díj mellett a második gyerek után terhességi gyermekágyi segélyt is kap, ennek lejárta után pedig szintén gyermekgondozási díj jár neki.

Kinek és hogyan kell leadni az igénylést?

A kérelmet a kismamának a munkaadóhoz kell benyújtania. A terhességi gyermekágyi segély esetén a Nyilatkozat terhességi gyermekágyi segély megállapításához nevű, a gyed esetén pedig az Igénybejelentés gyermekgondozási díjra nevű dokumentumot kell kitölteni.

A kérelemhez csatolni kell

- a gyerek születési anyakönyvi kivonatának másolatát akkor, ha a gyermekgondozási díjat ugyanarra a gyerekre vonatkozóan más személy igényli, mint akinek a gyermekágyi segélyt megállapították,
- az Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról elnevezésű nyomtatványt,
- jövedelemigazolást.

A nyomtatványok elérhetők ezen a linken.

Munka gyed mellett

A szülő 2014. január 1-től a gyerek egyéves kora után a gyermekgondozási díj és a gyes folyósítása mellett is korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a 2014 előtt született gyerekek szüleire is vonatkozik. Amennyiben a gyerek már elmúlt egyéves, és a szülő 2014-ben szeretne visszaállni a munkába, csak a munkáltatót kell tájékoztatnia, hogy igénybe akarja venni a gyedet munka mellett.

Ha korábban a munkavégzés miatt szüneteltette a gyed folyósítását, akkor kérvényezheti annak további fizetését 2014. január 1. után, a korábban megállapított összegben és fennmaradó ideig. Ha például a 2012. szeptember 1-jén született gyerek anyja 2013. október 1-től visszament dolgozni, és emiatt le kellett mondania akkor a gyedről, akkor 2014-ben a továbbfolyósítást kérheti, tehát 2014. szeptember 1-ig fogja tovább kapni a gyedet.

Ha viszont 2013. október 1-től heti 30 órában vállalt munkát, és kérte a gyest a gyerek után, akkor 2014-ben le kell mondania a gyesről, mert csak így tudják megállapítani számára a gyedet. Ugyanakkor munkát már korlátlan időben végezhet.

Hová kell leadni a papírokat?

A gyermekgondozási díjról szóló kérelmet annak a folyósító szervnek kell benyújtani, ami a szüneteltetés előtt folyósította a díjat. A gyed újrafolyósítása nem automatikus, azt újra igényelni kell. Ez a kérelem az OEP honlapján érhető el Kérelem gyermekgondozási díj továbbfolyósítására néven. A kérelemhez továbbá csatolni kell a gyed megállapításáról szóló határozatot, ha van ilyen. Amennyiben a kérelmezőnek gyest folyósítottak, akkor a Magyar Államkincstár által kiadott gyes megszüntetéséről szóló határozatot kell csatolni.

Diplomás gyed

A felsőoktatási intézmény hallgatói 2014-től jogosultak a diplomás gyed igénylésére. Ezt azok az anyukák igényelhetik, akiknek 2013. december 31. után született meg a gyerekük, vagy a tanulmányok alatt, vagy a tanulmányok megszűnését követő egy éven belül. A felsőoktatásban tanulók gyedre nem jogosultak, mert nem rendelkeznek a szülést megelőző két éven belül minimum 365 nap előzetes biztosítási idővel.

Ezen kívül az anyukának minimum két félév aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie, ha a gyermek a hallgatói jogviszony fennállása alatt, illetve az annak  megszűnését követő egy éven belül születik. Feltétel még, hogy az anyuka a gyermeket saját háztartásában nevelje. A diplomás gyed a gyermek születésének napjától a gyermek egyéves koráig igényelhető.

Ezt is szeretjük