Pénz áll a házhoz
Végre jól járnak az alacsony keresetűek is
Január 1-től számos adóváltozás életbe lép. Erre érdemes odafigyelned!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint ahogy azt már a kormány beharangozta korábban, 2014. január 1-től azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel - áll a Fidesz oldalán.

Már a januári bérük kifizetésekor érvényesíthetik a kedvezményt a kiskeresetűek az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból.

Családi adókedvezmény

A Nemzetgazdasági Minisztérium január 8-i közleménye szerint a járulékkedvezmény bevezetésével lehetőség lesz arra, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény összegét levonhassák a járulékaikból. Eddig ugyanis a szülők jövedelmi viszonyai alapján előfordulhatott, hogy a személyi jövedelemadójukból nem tudták teljes egészében igénybe venni a gyerekek után járó kedvezményt.

Az új rendszer értelmében a családi adókedvezmény egy vagy két gyerek után 10 ezer forint, a harmadik gyerek után viszont már gyerekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. Ez összesen közel 100 ezer forint - ennyivel marad több a családi kasszában a hónap végén.

Nyilatkozni kell

A munkáltató csakis akkor veheti figyelembe a családi adókedvezményt, valamint a járulékkedvezményt, ha a szülők a bér kifizetését megelőzően adóelőleg-nyilatkozatot tesznek, amire érdemes minél előbb, január első felében sort keríteni mindkettőjüknek.

Ha ezt nem teszi meg a szülő, akkor a kedvezmény egy hónapot csúszik. Ugyanakkor a kedvezményt a 2015-ben esedékes személyi jövedelemadó-bevallásban érvényesíteni lehet. A nyilatkozatot bármilyen írásos formában be lehet adni, de ezen a linken elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által létrehozott formanyomtatvány.

Nem kell lemondani az ellátásról

A kismamák is további kedvezményeket vehetnek igénybe, ha ugyanis 2014. január 1. után újabb gyerek születik a családba, az idősebb testvér után járó ellátást továbbra is kapni fogja a szülő. Ez is egy nagy változás, hiszen eddig nem járt ez a juttatás a kismamáknak. Továbbá akkor sem kell lemondani a gyesről és a gyedről, ha a kismama úgy dönt, hogy ezek valamelyike mellett munkát szeretne vállalni teljes- vagy részmunkaidőben.

Így a magyar családoknál összesen 50-60 milliárd forinttal több maradhat. Ez azt jelenti, hogy az eddigi  hatszázezer család helyett 2014-től kilencszázezer családra, azaz ötmillió állampolgárra vonatkozik majd az adókedvezmény.

Tehát például ha a két szülő bruttó összjövedelme 300 ezer forint, akkor idén az eddigi 244 500 forint helyett 295 500 forintból tudnak majd gazdálkodni havonta. Ez 50 ezer forinttal több egy hónapban, úgy, hogy 2014-ben egy minimálbért kereső ember nem fog adót, nyugdíjbiztosítást és egészségbiztosítási járulékot sem fizetni. Ezzel a teljes bruttó jövedelmét készhez fogja kapni.

Ezt is szeretjük