Miért kérnek egyesek folyton bocsánatot? Így lehet róla leszokni a pszichológus szerint

Sokan észreveszik másokon, hogy rengetegszer kérnek bocsánatot, egyesek magukról is tudják. Miért?

GettyImages-1388542372

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bocsánatot kérni tudni kell, hiszen aki nem képes erre, annak a társas kapcsolatai bánják a dolgot: alapvető dolog a kommunikációban.

Mindig jönnek helyzetek, amikor erre valóban szükség van, akár kisebb, akár komolyabb okból, ám alapvetően nem mindennaposan. Egyesek azonban mégis túlzásba viszik a dolgot, és túl sokszor hajtogatják a bocsánat szót, bizonyos esetekben indokolatlanul. Mi ennek az oka, és hogyan lehet leszokni róla? Melody Wilding viselkedéspszichológus-professzor segít megfejteni, és abban is, miként hagyható el a rossz beidegződés.

A gyakori bocsánatkérés oka

A szakértő szerint több oka lehet, ha valaki túl sokszor kér bocsánatot. Egyfelől, mint oly sok más pszichológiai probléma esetében is, ez esetben is kereshető a gyerekkorban a válasz. Úgy véli, sokakban egyszerűen megragad a kis korában elvárt tisztelettudás, ezért kérnek folyton bocsánatot másoktól, akik felé jelezni akarják elismerésüket, alázatukat.

Gondolkodj el azon is, mi az első reakciód, amikor valaki nemet mond neked, tiltott volt-e a családban a saját érdek érvényesítése, bátorítottak-e valaha, mondhattál-e véleményt? Ha ezekre negatívak a válaszaid, ez mind a felnőttkorban csapódhat le, akár a gyakori bocsánatkérésben is.

Másfelől, ahogy Wilding mondja, a rossz szokást okozhatja a konfliktuskerülő magatartás is. Aki görcsösen kerüli a konfliktusokat, gyakrabban és sokszor feleslegesen kérhet másoktól elnézést, nagyon gyakran olyan szituációkban, amikor valójában nem tett olyat, ami indokolná ezt.

Jó tudni, hogy a rossz beidegződésnek kellemetlen hozadékai lehetnek az ember életére: a szakértő figyelmeztetése szerint negatívan hat a karrierre, mert az érintett veszít önbizalmából, idővel nem veszik komolyan az ember valós, okkal tett bocsánatkérését sem, rossz irányban változhat a viszonya saját maga felé, és úgy érezheti, valójában állandóan csak hibázik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan lehet leszokni róla?

A pszichológus több tanácsot is mondott, hogyan lehet elhagyni ezt a rossz szokást.

1. Tudatosítsd magadban, ha a gyerekkorodban gyökeredzik a sokszori bocsánatkérés. Minél jobban megérted, milyen nyomot hagyott mindez a viselkedésedben, annál nagyobb az esély változtatni a berögződéseden.

2. Azonosítsd a tényezőket, amelyek hatására ingered támad sűrűn elnézést kérni. Vannak bizonyos emberek, kontextusok, hangulatok vagy napszakok, amikor ez jellemző? Ha ezt sikerül megfogni, tudatosabban csökkentheted a bocsánatkérések számát.

3. Mondj más szót helyette: meglehet, hogy az adott helyzet, amikor elnézést kérsz, egészen más szót kívánna, mint azt, hogy bocsánat. Például "köszönöm a megértést", "pótolni fogom" és egyebek. Mindig azt a szót próbáld megtalálni, amelyik valóban a szituációba illő.

Nárcizmus vagy önszeretet?

Vékony a határ, de látható: korábbi cikkünkben ezt tárgyaltuk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük