Eltűnt egy hegymászó, 50 év után sikerült megoldani a rejtélyt: végre kiderült, mi történhetett

Több mint ötven éve nem tudják, pontosan mi történhetett a hegymászóval, aki 1970-ben tűnt el.

mount everest

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Günther Messner rejtélyes elhalálozásának körülményeire több mint ötven évvel később derült fény. A tragédia idején a 8126 méter magas Nanga Parbat hegycsúcsot mászták meg testvérével, mely Pakisztán és Kasmír határán terül el. 

A fiatal olasz hegymászó 1970-ben tűnt el a Himalája kilencedik legmagasabb hegyének lejtőin, miután egy lavina elsodorta. A baleset után sokan bátyja, Reinhold Messner ellen fordultak, akiről úgy tartották, cserben hagyta fivérét a hegyekben.

Günther Messner halála

Az eset óta eltelt 52 évben nem sikerült tisztázni, pontosan hogyan történhetett a baleset. Reinhold Messner végig tagadta, hogy szánt szándékkal hagyta volna magára testvérét a hegyekben - a rosszindulatú pletykák szerint egyedül akart felérni a csúcsra, hogy magáénak tudhassa a dicsőséget. 

1968-as képen Günther Messner, Toni Hiebeler, Reinhold Messner és Fritz Maschke.
1968-as képen Günther Messner, Toni Hiebeler, Reinhold Messner és Fritz Maschke.

Annak ellenére, hogy a férfi azon a végzetes napon elvesztette a testvérét, sokan nem hittek a történetének. Elmondása szerint alig menekült meg a lavina elől, ami Günther Messnert magával ragadta, de valahogy sikerült lejutnia a hegyről, és még hat napig bolyongott a vadonban, mire rátaláltak. Úgy véli, "átverte a halált" azzal, hogy túlélte a lavinát.

Idő közben Reinhold Messner világhírnévre tette szert, mert a világon elsőként mászta meg a Mount Everestet oxigénpalack nélkül.

Kiderült az igazság a balesetről

A férfi 52 év elteltével is szakadatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy nem hagyta magára az öccsét, és ezen állítását végül most nemrég sikerült be is bizonyítani, amikor megtalálták a Günther csizmáját egy gleccserben - pont ott, ahol Reinhold állította, hogy maga alá temette a hó. Már 2005-ben is találtak egy csontot, ami Güntherhez tartozhatott, a másik pár csizmájával együtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A maradványait épp ott találták meg, ahol láttam eltűnni. A hegy nem hazudik, és ha még mindig nem hisznek nekem, a másik pár csizmának a felfedezése is alátámasztja az igazamat - mondta a férfi.

A csizma azt bizonyítja, hogy Günther az ereszkedés során tűnt el, nem pedig a hegy megmászása közben, tehát a testvérnek semmi dicsősége nem származott volna abból, ha szánt szándékkal hagyja magára.

A leletet a férfi elkérte, mert szeretné kiállítani a Dél-Tirolban létrehozott Messner Hegyi Múzeumban, ahol a hegymászás és a sziklamászás története kerül bemutatásra az érdeklődőknek.

Több mint 70 éve nem tudják, ki lehetett a titokzatosan elhunyt férfi

A mai napig nem tudják, ki volt a férfi, és hogyan halhatott meg.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük