Íme a 4000 éves szikla, ami a tudósokat is zavarba hozza: máig rejtély, hogyan repedt ketté
A többezer éves szikla úgy néz ki, mintha kettévágták volna, a tudósok sem jutottak dűlőre a pontos okokat illetően.

tayma nytó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szaúd-arábiai Tayma oázis ad otthont egy nagyjából négyezer éves geológiai rejtélynek. A különleges kőformáció kettévágódott, méghozzá úgy, mintha csak egyenesen húzott lézercsíkkal szelték volna két részre.

Az Al Naslaa kő kettő homokkőtömbből áll egy méretarányait tekintve igen kicsi, természetes talpazaton. Mégsem ez nyűgözi le az embereket, hanem az a tökéletesen egyenes vonal, ami kettészeli a képződményt. 

A rejtélyes kő

Al Naslaa egy a sok kőképződmény közül Tayma oázisában, ám egyedi megjelenése miatt kitűnik. Az interneten sorra kezdtek terjedni a képek az oázis rejtélyes homokkövéről. Sokan úgy vélik, hogy ez bizonyíték lehet a földönkívüli intelligens létformákra, hiszen elképzelhetőnek tartják, hogy már akár az őskorban ezek az „idegenek” vágták ketté lézerrel a hatalmas sziklatömböt.

De nem csak az internet népe zavarodott össze a külleme miatt, hanem szakembereket is mélyen elgondolkoztatott. Geológusok és történészek sem tudták pontosan meghatározni, hogyan válhatott ketté a homokkő. A lekerekített formák minden bizonnyal természetes eredetűek, de az egyenes vonal emberi kéz munkája lehet. 

Ám bizonyos geológusok szerint a repedés létrejöhetett természetesen, mivel a föld tektonikus mozgása is okozhatta. Ahogy elmozdult, kettétörhetett a kő. Ezzel szemben más tudósok szerint a törésvonal legtöbbször a széleken indul el, mert ott gyengébb az anyag, így egy ilyen földmozgás csak nagyon kicsi eséllyel eredményezhette ezt a repedést. De az is elképzelhető, hogy valamilyen gyengébb, porózusabb ásványi anyagból állt össze középen a homokkő, ami egy idő után egyszerűen csak eltűnt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Annak ellenére, hogy nem sikerült dűlőre jutni a különös forma kialakulásának pontos eredetéről, abban mindenki biztos, hogy valami történhetett a homokkővel, hiszen ez a vertikális törés túl tökéletes ahhoz, hogy csak úgy véletlenül kialakuljon.

Érdekes dolog derült ki a kutya és az ember kapcsolatáról

Az első emberek, akik az amerikai kontinensen letelepedtek, valószínűleg kutyáikkal együtt érkeztek - állapította meg a kutyák háziasítását vizsgáló új kutatás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, a borítókép illusztráció, a szaúd-arábiai Elefánt-sziklát ábrázolja)

Ezt is szeretjük