A fehér bikával esett szerelembe a királyné - A görög mitológia egyik legbizarrabb története

A minószi királyné elméjét elborította a rózsaszín köd.

A görög mitológia fehér bikája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kréta szigetén, a Földközi-tenger közepén egy ősi civilizáció nyomait őrzi a föld.

A minószi kultúra, amely több ezer évvel ezelőtt virágzott, gazdag és békés volt, de a knosszoszi Minótaurosz születésével minden megváltozott. 

A görög mitológia egyik legbizarrabb története

Kréta szigetének egyik legismertebb története Minósz király uralkodásának idejéből származik. A legenda szerint Minósz királlyá választása előtt Poszeidónt, a háborgó tenger istenét arra kérte, jósolja meg, hogy őt vagy testvérét választják-e királynak. Ő pedig nem sokkal később elárulta, hogy Minósz lesz az uralkodó, ennek jeléül pedig egy gyönyörű, fehér színű bikát küldött.

GettyImages-1201824680
Fotó: Nathan McDaniel / Getty Images Hungary

Poszeidón jóslatáért cserébe azt kérte a leendő királytól, hogy amint uralkodóvá teszik, áldozza fel az állatot a tenger istenének tiszteletére. Ám az avatás után a király titokban egy másik, kevésbé szép állatot öletett le, bízva abban, hogy senki sem veszi észre a csalást. De elszámította magát: Poszeidón azonnal rájött, hogy a feláldozott bika nem az általa küldött állat, és éktelen haragra gerjedt. Dühében megátkozta Minósz feleségét, Pasziphaé királynét, aki a varázslat miatt szerelmes lett a fehér bikába.

A királyné elméjét elborította a rózsaszín köd. Ennek hatására a minószi városállam legjobb építészével, Daidalosszal egy üreges tehenet készíttetett, melynek segítségével együtt hálhatott a bikával. A bűnös nászból gyermek született: bika fejű, ember testű, tekergő farkú Minótaurosz jött a világra, akitől mindenki elborzadt, ha meglátta. A torz külső ellenére Pasziphaé embergyermekként nevelte, és igyekezett jó anyja lenni a teremtménynek.

GettyImages-1412392084
Fotó: Athanasios Gioumpasis / Getty Images Hungary

Ám minden jó szándék és igyekezet ellenére a Minótaurosz vad és gyilkos szellemű lett, akitől rettegtek a palotában élő emberek. Felesége szenvedését látva Minósz a jósok segítségét kérte, akik az ókor leghíresebb jósdájában, Delphoi városában tevékenykedtek. A királynak szóló üzenet szerint Minósznak egy olyan labirintusba kellett elzárnia a Minótauroszt, ahová ha valaki belép, sosem talál ki. 

Az építményt, amely számtalan szoba és folyosó megfejthetetlen hálózatát tartalmazta, a knosszoszi palota alatt építette fel Daidalosz. Az életveszélyes lény éveken keresztül bolyongott a labirintusban, mígnem Thészeusz, egy ifjú görög hős le nem győzte.

Olvass tovább! Több ezer éves ételek az ókori görög világból, amik ma is megállják a helyüket

Annak ellenére, hogy szerették a nagy lakomákat, az ókori görögök számára nem volt cél, hogy megtömjék a hasukat.

Több ezer éves ételek az ókori görög világból, amik ma is megállják a helyüket

Utánajártunk, mit fogyasztottak az ógörög emberek: nemhiába mondják, hogy a görög ételeken nyugvó mediterrán diéta az egyik legegészségesebb.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük