Ő volt az első nárcisztikus ember - Kínok között halt meg, saját önteltsége miatt

Nárcizmusa okozta tragikus halálát az ismert mitológiai alaknak. Ő volt Narkisszosz, aki megszállottja lett saját magának.

Narkisszosz a mitológiában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nárcisztikus kifejezést manapság gyakran használjuk az öntelt, hiú és énközpontú emberekre. A terminus eredete egy görög mitológiai alakhoz, Narkisszoszhoz fűződik, kinek tragikus halálát saját önimádata okozta.

Narkisszosz Thespiában született Képhiszosz folyamisten és Leiriopé nimfa fiaként. Mikor Narkisszosz csupán még gyerek volt, Teiresziasz vak látnok figyelmeztette az édesanyát, hogy gyermeke hosszú életet élhet, amíg “meg nem ismeri önmagát”. A fiú szép szál legény lett, nem csoda, hogy sok hódolóra tett szert. Azonban senki nem mozgatta meg igazán, így sok női - sőt férfi- - szívet is összetört.

Narkisszosz a mitológiában

Echo tragédiája

Echo, a fiatal nimfa ismert volt arról, hogy mindig megismételte mások mondatait. Echo Zeusz feleségét, Hérát szórakoztatta, aki azonban hamar rájött, hogy a nimfa megpróbálja elterelni figyelmét, és így elfedni férje hűtlenségeit. Héra éktelen haragra gerjedt, és megbüntette Echót, aki attól a pillanattól kezdve már csak mások szavait tudta ismételni. Mivel többé képtelen volt kommunikálni, elmenekült az erdőbe, és egy barlangba száműzte saját magát.

GettyImages-83479307
Fotó: Cargo / Getty Images Hungary

Kicsivel később Narkisszosz az erdőbe ment szarvasvadászatra. Mikor Echo meglátta, rögtön beleszeretett a fiúba, viszont mivel képtelen volt ezt szavak formájában tudtára adni, így odament hozzá, és megölelte. Narkisszosz kigúnyolta a lányt, ellökte magától, és hazarohant, mire a nimfa teljesen magába roskadt, és visszahúzódott barlangjába. Összetört szívvel halála előtt még imádkozott Nemesziszhez, a bosszú és igazságszolgáltatás istennőjéhez, hogy átkozza meg  Narkisszoszt, hogy ezentúl csak saját magába tudjon szerelembe esni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A fiú rá pár napra a Stygian folyóhoz ment lehűteni magát, ahol aztán meglátta tükörképét a víz felszínén, és a jóslat beteljesült, Narkisszosz azonnal magába szeretett. Képtelen volt elszakadni önmagától, étlen-szomjan ült ott, a folyóhoz láncolva. A megszállottság őrületté fajult, mígnem olyan közel ment a vízhez, hogy beleesett, és megfulladt. A nimfák akárhogy keresték, nem találták a testét, a haláleset helyszínén csupán pár fehér virágot láttak, amit a fiú emléke után Nárcisznak neveztek el. 

GettyImages-505997055
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

Bár a történet eredetileg a görög mitológiából ered, Narkisszosz és Echo tragikus története inkább a római művészetet inspirálta nagyban. Pompeji több mint ötven freskót őrzött a híres mítoszról. A reneszánsz korban szintén közkedvelt téma volt, Caravaggio olajfestményen rögzítette a Narkisszoszék történetét. Sok képen a nárcisz a nárcisztikus emberi tulajdonságot reprezentálja, ezt nevezik botanikai szimbolizmusnak.

Később a pszichológia is felhasználta ezt a mítoszt. A nárcizmus kifejezést Sigmund Freud osztrák pszichiáter és neurológus alkotta meg, Narkisszosz történetére utalva.

Görög istenek kvíze

A következő kvízben istenek neveit soroljuk, és arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered jól, ki minek az ura a görög mitológiában. Teszteld a tudásod!

Görög istenek kvíze: minek az istennője volt Héra, és ki volt Zeusz?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük