Azt hitték, rég kihalt az állatfaj: 100 év után először mutatta meg magát

Az ecuadori környezetvédelmi miniszter jelentette be a páratlan felfedezést.

teknos 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Chelonoidis phantasticus, ismertebb nevén óriásteknős idestova több mint száz éve kihalt, a szakértők legalábbis ezt hitték. Ám a napokban felfedeztek egy kifejlett nőstényt a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán - írja a The Straits Times.

A páratlan felfedezésre a Galápagos-szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport expedícióján került sort, a hírt pedig Marcelo Mata, az ecuadori környezetvédelmi miniszter jelentette be.

1906 óta nem láttak óriásteknőst

A Galápagos Conservancy szerint a Fernandina-szigeti óriásteknős utolsó példányát 1906-ban azonosította a Kaliforniai Tudományos Akadémia, és, bár azt hitték, az eltelt évszázadok vulkánkitörései miatt a faj végleg kipusztult, úgy tűnik, páran mégiscsak túlélték a környezet viszontagságait.

A IUCN - Természetvédelmi Világszövetség - az élőlények természetvédelmi státuszát szemléltető vörös listáján súlyosan veszélyeztetett - esetleg kihalt - fajként tartja nyilván a Chelonoidis phantasticus-t. A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt egyébiránt összesen 12 galápagosi teknősfaj él a sziget nagyobb csoportjain, közülük a legtöbb súlyosan veszélyeztetett. 

Korábban már felbukkant, de létezésére nem volt bizonyíték

Tudósok még 1960-ban végeztek egy felmérését a sziget eldugott részein, melynek során teknősürüléket és teknősharapások nyomait azonosították, míg jóval később, 2009-ben egy légi megfigyelés alkalmával látni véltek egy teknőst, amit végül nem sikerült bebizonyítani. 2013-ban aztán újabb halom ürülékre és lábnyomokra bukkantak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az IUCN szerint, bár a fenti jeleket további, sokkal alaposabb vizsgálattal kellene igazolni, észleléseik arra utalnak, hogy elenyészően kis számban, de fennmaradhatott néhány Fernandina-szigeti óriásteknős.

Megpróbálják reprodukálni és szaporítani a teknősfajt

Egy korábbi, a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikk szerint egy nemzetközi kutatócsoport megkezdené egy másik óriásteknősfaj, a Chelonoidis elephantopus szaporítási programját. Washington Tapia, a kutatócsoport munkatársa szerint ezt a példányt 160 éve kihaltnak titulálták, ezért nagyon meglepődtek, amikor egy korábbi vizsgálat során 1700 vérmintát gyűjtöttek teknősöktől, és kiderült, hogy nyolcvan minta genetikailag szinte pontosan megegyezik a kihalt fajjal. A szakemberek most azon munkálkodnak, hogy a húsz legjobban hasonlító DNS-minta segítségével megpróbálják reprodukálni és szaporítani a teknőst.

Igaz vagy hamis? 10 tévhit, amit a legtöbben elhisznek

Az iskolában már egészen kicsi gyermekkorban tanulunk az állatvilágról, így, mire kikerülünk a nagybetűs életbe, sok fajról vannak hasznos ismereteink. Egyes állatokról azonban széles körben elterjedtek olyan tévhitek, melyeknek nincs valós alapjuk, mégis szinte mindenki tényként kezeli őket. Teszteld, te hogy állsz az állati tévhitekkel!

Ezt is szeretjük