Betiltja az EU a népszerű csipszfajtát: a magyar boltok polcairól is el fog tűnni

Veszélyesnek ítélte az EU ezt az ízesítést.

Füstölt szalonnás csipsz betiltása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága veszélyesnek ítélte a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszereket, ezért betiltotta a forgalmazásukat. 

Füstölt szalonnás csipsz betiltása

Alapos kutatást végzett az ízesítőaromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat. Emiatt az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket - írta meg a Dívány a Telegraph cikke alapján.

A tiltás miatt a hazánkban is népszerű, füstölt szalonnás ízesítésű csipszek is el fognak tűnni a boltok polcairól. 

A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, így minden olyan termék árusítását megszüntetik, ami ilyeneket tartalmaz. Nyolcfajta füstaromával kapcsolatban is jelentős egészségügyi aggályok merültek fel, ami többek között a füstölt szalonnás ízű csipszeket is érinti. 

GettyImages-672151881
Fotó: Chris Clor / Getty Images Hungary

A vizsgálatok kimutatták a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását. 

A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát - mondták el, hozzátéve, hogy az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni.

Mivel tehát pontosan nem lehet megállapítani, hogy az aromákból mekkora mennyiség minősül károsnak, inkább az általános tilalom mellett döntöttek. Így az EU területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket. 

A döntéshozók a tilalomról áprilisban állapodtak meg, így onnantól számított két éven belül kell eltűnnie az érintett termékeknek az uniós tagállamok boltjaiból. 

A gyártók vitatják az ízesítés és a daganatos megbetegedések közötti összefüggést, így még az sem kizárt, hogy a rendelkezésükre álló szűk két évben meg tudják majd cáfolni az EFSA állításait.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Súlyosan árthat az egészségnek, ha erre bukkansz az otthonodban - Így távolítsd el biztonságosan

Még ma is sok lakóépületben megtalálható a káros szigetelőanyag.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük