Súlyosan árthat az egészségnek, ha erre bukkansz az otthonodban - Így távolítsd el biztonságosan

Még ma is sok lakóépületben megtalálható a káros szigetelőanyag.

Azbeszt eltávolítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

2005 óta Magyarországon is tilos az azbeszt használata az építőiparban, és az épületek bontásánál is csak szigorú előírásokat követve lehet megszabadulni tőle. Ha te is azbesztet találnál az ingatlanban, mindenképp hívj szakembert, aki segít biztonságosan eltávolítani a rákkeltő anyagot. 

Súlyosan árthat az egészségnek, ha erre bukkansz az otthonodban

A 20. században az azbesztet számos helyen alkalmazták hőszigetelő, tűz- és saválló tulajdonsága, valamint olcsósága miatt. Az építőiparban  tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre használták, de alkalmazták a gépjárműiparban és az elektronikában is. Lakóépületek víz- és szennyvízcsöveit, valamint palatetőket gyártottak belőle, de szigetelés során is hasznát vették. Az 1970 és 90 között épült panelek szigetelőfelületein szintén szórt azbesztet használtak, leginkább a kapubejáró födémét, az alagsori tárolóhelyiségeket, illetve lakásokban is átfutó strangcsatornák környezetét szigetelték vele. 

azbesztes vízcső
Fotó: Luis Diaz Devesa / Getty Images Hungary

Bár régóta voltak jelek az azbeszt egészségre káros hatására, de tudományosan bizonyítani viszonylag csak későn sikerült, végleg csupán 2005-ben tiltották be. Megállapították, hogy a levegőbe kerülő azbesztpor és -származékok belélegzése már kis mennyiségben is maradandó károsodást alakíthat ki. Az azbesztszármazékok szervezetbe kerülésével pedig gyógyíthatatlan betegségek, azbesztózis, tüdőrák, gégerák, mesothelioma alakulhatnak ki. Nem csoda, hogy az Európai Unió több lépést is életbe léptetett az azbeszt okozta halálesetek megelőzésére, és hazánkban is több azbesztmentesítő program indult. Az utolsó tavaly nyáron, új pályázatról egyenlőre nincs hír. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt tedd, ha azbesztet fedezel fel otthonodban

A Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének korábbi elnöke, Borsody Gábor tanácsai szerint a cementkötéses azbeszttartalmú anyagok, azaz a palatetők, hullámpalák, vízelvezető csövek esetében addig nincs semmi teendő, amíg az adott felületek törésmentesen a helyükön maradnak. Probléma csak az anyagok sérülésekor (törés, fúrás stb.) keletkezik, ekkor a lapok eltávolításához, cseréjéhez, szakszerű lerakásához szakembert kell hívni. A jogosultsággal rendelkező szakértők listája megtalálható a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének honlapján

Azt, hogy egy lakóépület tartalmaz-e szórt azbesztet, nehéz megállapítani. Ha a társasház 1970 és 1990 között épült, vagy újították fel, nagyobb eséllyel fordulhat elő benne azbesztes szigetelés, mint a korábban vagy később épülteknél. Az azbeszt tényleges meglétét szakértő mintavétellel, laboratóriumi vizsgálattal tudja kimutatni. Ha pedig valóban jelen van a káros anyag, ismét azbesztmentesítő cég szolgáltatásait kell igénybe venned. 

Milyen hulladékot kell a hulladékudvarban leadni? Nem minden kerülhet a kukákba

Vannak olyan szemetek, amik kifejezetten károsak a környezetre nézve, így érdemes tájékozódni a legközelebbi hulladéktároló hollétéről.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük