Szinte minden európai ember szervezetében ott van ez a káros vegyi anyag: sokkal veszélyesebb, mint eddig gondolták

Figyelmeztetnek a szakemberek.

GettyImages-1219932939

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az európaiak olyan mértékű biszfenol A- (vagyis BPA) szintnek vannak kitéve, amely meghaladja az elfogadható egészségügyi biztonsági szintet, írta az Index az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) csütörtöki közleménye alapján.

BPA szintetikus vegyi anyag nagyon káros az emberi szervezetre, és rengeteg helyen megtalálható Európában.

BPA-veszély

A biszfenol A, vagy más néven BPA Európa-szerte előfordul fém ivóvízcsövekben, ételtárolókban és különböző műanyagokban.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legutóbbi jelentése szerint egy 11 európai országot vizsgáló felmérésben a résztvevők 92 százalékának volt BPA a vizeletében.

GettyImages-1155254089
Fotó: Â eleonora galli / Getty Images Hungary

"A BPA sokkal szélesebb körű kockázatot jelent egészségünkre, mint azt korábban gondoltuk."- idézi az Index Leena Yla-Mononent, az EEA ügyvezető igazgatóját.

"Komolyan kell vennünk ennek a kutatásnak az eredményeit, és uniós szinten több intézkedést kell tennünk az európaiak egészségére kockázatot jelentő vegyi anyagoknak való kitettség korlátozása érdekében” – tette hozzá a szakember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A BPA nemcsak az immunrendszert károsíthatja, hanem csökkentheti a termékenységet, hormonzavart és allergiás reakciókat válthat ki.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenlegi ajánlása szerint naponta 0,2 nanogramm/testtömeg-kilogramm mennyiségű BPA kerülhet az emberek szervezetében anélkül, hogy károkat okozna benne, derült ki az Euronews cikkéből.

Ez lehet a megoldás az elképesztő mennyiségű szemét megsemmisítésére - Biztató kutatási eredmény

Lehet, hogy ez lesz a hosszú távú megoldás a műanyagszennyezésre?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük