Nagy orrú Chris Hemsworthszel és brutális címszereplővel támad a Mad Max-előzményfilm - Ilyen lett a Furiosa

Így sikerült a visszatérés a Mad Max-univerzumba!

Furiosa: Történet a Mad Maxből - Kritika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

George Miller rendező és társai kilenc évvel a kultikussá vált Mad Max: A harag útja után visszatértek Ausztrália posztapokaliptikus poklába, hogy tovább tágítsák az univerzumot, és hogy ismét 120/perc fölé vigyék a nézők pulzusát. A kissé suta magyar című Furiosa: Történet a Mad Maxből kimagaslik a mostani akciófilmes mezőnyből, tele van ötlettel, de akkorát nem tud ütni, mint a 2015-ös alapfilm.

A Mel Gibson főszereplésével készült eredeti Mad Max-trilógiával és A harag útjával együtt a Furiosa már az ötödik Mad Max-univerzumban játszódó film. George Miller évtizedeket töltött az embertelen sivataggá vált, mocskos és morál nélküli Pusztaságban, de még mindig van mesélnivalója. 

Furiosa: Történet a Mad Maxből - Kritika

Azt valószínűleg nem sokan vitatják, hogy a Mad Max: A harag útja egyik legizgalmasabb szereplője a robotkarú, borotvált fejű és nagyon elszánt Furiosa imperátor volt. A Charlize Theron által megformált karakter múltjáról csak néhány részlet derült ki a filmből, de azok annál izgalmasabbak voltak. De vajon hogyan lett Furiosából az a rozsdás acél keménységű, de érző lelkű, megállíthatatlan és bosszúszomjas amazon, akit A harag útja című filmben megismerhettünk? A film ezt meséli el. 

A kis Furiosa a Sok Anya által irányított Zöld Hely nevű, paradicsomi zöld területről származik, amelyet még nem sikerült megrontani a világégés utáni Pusztaság embertelen hordáinak. A kegyetlen külvilág azonban folyamatosan ott ólálkodik a terület határai körül. Egy nap egy motorosbanda tagjai elrabolják a fiatal Furiosát, és egy Dementus nevű, karizmatikus és kissé őrült hadúrhoz viszik. Néhány tragikus kaland után Furiosa egy hatalmi játszma középpontjában találja magát, ami feje tetejére állítja az egész Pusztaságot. Furiosát nem érdekli más, csak a bosszú, amitől a kegyetlen homoksivatag válogatott borzalmai sem tántoríthatják el. 

Chris Hemsworth Dementusként.
Chris Hemsworth Dementusként.
Fotó: Jasin Boland / Warner Bros.

A Furiosa egy profi módon összerakott, emlékezetes akciófilm, de a nagy elődhöz azért nem tud felérni. A játékidő túl hosszú, a cselekmény ezért helyenként kicsit vontatott, gond nélkül ki lehetett volna vágni a filmből legalább fél órát. A harag útját az tette egyedivé, hogy gyakorlatilag az egész film egy óriási, benzintől és vértől fröcsögő autós üldözés volt, ahol szinte egy másodpercre sem tudtak fellélegezni a karakterek. A Furiosa ezzel szemben sokkal nagyobb időintervallumot ölel fel, hiszen végignézhetjük a főszereplő felnövését. Az akciókat így elég sok expozíció töri meg, ami lassítja a tempót - és ezzel együtt a nézők szívverését is. Ráadásul a filmben jelen van az előzményfilmek természetéből fakadó kiszámíthatóság is, ami helyenként egy kicsit lejjebb tekeri a suspense-faktort. 

Az akciók azonban most is jól működnek, nagy szakértelemmel és kreativitással komponálták meg őket, de már nem tudnak a meglepetés erejével hatni. 

Az akciókon kívül a világépítés a film másik hatalmas erénye. Jó volt újra bebarangolni a világégés utáni, elsivatagosodott Ausztráliát és az apró, de nagyon elmés részleteknek köszönhetően jobban megérteni ezt a lenyűgöző, de minden ízében nyomasztó világot. A nyelvezet, a hiedelemrendszer, a társadalom felépítése és a Pusztaságot benépesítő emberek viselkedése mind-mind tudatosan, nagy odafigyeléssel lettek megkonstruálva, és bár egyes momentumok hasraütésszerűnek tűnhetnek, valójában minden egyes részlet jól átgondolt. 

Alyla Browne és Anya Taylor Joy hitelesen formálják meg az alapfilmben megismert Furiosa fiatalabb kori változatait, és jól illeszkednek Charlize Theron 2015-ös verziójához. A kegyetlen Dementusként gátlástalankodó Chris Hemsworth hálás szerepet kapott, melyben a komikusénjén kívül néhány jelenet erejéig a drámaibb oldalát is meg tudja mutatni. Pont annyira tolja túl a szerepét, mint amennyire azt a film megkívánja, és még a gigantikus műorr is jól áll neki. A színészek közül még érdemes szót ejteni a Pretoriánus Jack nevű karaktert megformáló Tom Burke-ről is, aki egy Mad Maxhez hasonló, szótlan karaktert játszik visszafogottan, de kellő mélységgel. 

A Furiosa méltó adalék a Mad Max-univerzumhoz, és bár az előző film lendületét csak néhány perc erejéig idézi meg, így is nagyon jól áll neki a mozivászon. A film ráadásul képes valami érvényeset mondani a bosszú természetéről, még akkor is, ha ezt kicsit közhelyesen teszi.

Aki tehát egy szórakoztató, őrült és profin összerakott akciófilmre vágyik, ne keressen tovább, hanem vegye csak meg nyugodtan a mozijegyet! Az öveket azért nem árt majd becsatolni, mert rázós menet lesz!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Fülledt szerelmi háromszöggel és döbbenetes teniszmeccsekkel támad Zendaya legújabb filmje - Így sikerült a Challengers

Csütörtökön érkezik a magyar mozikba a Challengers című film. Spoilermentes kritikánk következik!

Elolvasom

Képek: Jasin Boland / Warner Bros.

Ezt is szeretjük