Milyen a víz minősége a természetes fürdőhelyeken? A magyar strandokat vizsgálták
Már tart a strandszezon, így nem árt tudni, milyen minőségű a víz, amiben megmártózol.

dunai-strand
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott - tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írták, az összesítés szerint a 2018-ban üzemelő 253 fürdőhelyről nagyon pozitív a kép: az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 233 természetes fürdővíz 79%-a kiváló, 13%-a jó, 5%-a tűrhető minősítést kapott.

Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc fürdőhely esett, többségében tiszai fürdőhelyek. Közölték, a fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden természetes fürdőhelyet ellenőriznek, és a fürdővizek minőségét az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok vizsgálják, egyszer nyitás előtt, majd a nyár folyamán havonta egyszer.

A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti, továbbá a levett vízmintákban vizsgálják a szennyvíz eredetű szennyeződésre utaló baktériumok jelenlétét, melyek egészségkockázatot jelenthetnek - ismertették.

A 2018-as szezon kedvezőtlen időjárása miatt a kifogásolt természetes fürdőhelyek száma az elmúlt évekhez képest nőtt, nagyobb esőzések után több esetben be is zártak. A nem minősített húsz természetes fürdőhely többsége négy évnél rövidebb ideje létesült, ezért nincs elegendő vízmintaeredmény a minősítéshez, de a vízminőségük megfelelő - olvasható a közleményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelezték, a nem engedélyezett fürdővizekben, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nem adottak. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

Fotók: MTI/Mohai Balázs.

Titokzatos természeti csoda a rózsaszín tó

A Hutt-lagúna egy sós tó, melynek vize rózsaszín, vagy időnként pirosas árnyalatú a benne élő Dunaliella salina nevű algafajnak köszönhetően. 

Ezt is szeretjük