Furcsa döntés a Facebooknál: változások az abortuszháború miatt
Múlt héten az amerikai Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortuszhoz való alkotmányos jogot a tengerentúlon.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A téma szinte az egész világot lázban tartja, ezért nem csoda, hogy a Facebookon és a többi népszerű közösségimédia-platformon is azonnal megjelentek a helyzettel foglalkozó, nagyrészt felháborodott hangvételű posztok. 

A Zignal Labs nevű médiaelemző cég felmérése szerint múlt hét péntektől vasárnapig bezárólag több mint 250 ezer alkalommal említették az abortusztablettákat vagy azok valamilyen konkrét fajtáját a közösségi médiában. A dühös állapotfrissítések mellett azonban az abortusztabletták adásvételével kapcsolatos bejegyzések száma is megugrott az elmúlt héten. 

A Facebook beszigorított

Úgy tűnik azonban, hogy a Facebook szinte azonnal lecsap azokra a posztokra, ahol a felhasználók abortusztablettákat kínálnak eladásra, és kíméletlenül törli őket. Erről meggyőződhetett a Motherboard magazin egyik olvasója is, aki egy Facebook-posztban ajánlotta fel, hogy terhességmegszakító tablettákat küld az arra rászorulóknak postán. Alig telt el egy perc a bejegyzés közzététele után, a Facebook máris közbelépett, és törölte a posztot. Amikor a Motherboard egyik munkatársa is próbát tett egy hasonló bejegyzéssel, ő is ugyanezt tapasztalta. 

GettyImages-696409414
Fotó: Manuel Breva Colmeiro / Getty Images Hungary

A Facebook azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy a felhasználóik nem bocsáthatnak áruba, nem cserélhetnek, és nem ajánlhatnak fel dohánytermékeket, nyugtatókat, gyógyszernek nem minősülő készítményeket, fegyvereket és marihuánát az oldalon. Az AP egyik munkatársa próbára tette a Facebook következetességét, de sem a fegyveres, sem a marihuánás posztokra nem reagált ugyanúgy a közösségi oldal, mint az abortusztablettásokra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A közösségi oldal határozott fellépése azért érdekes egy kicsit, mert a terhességmegszakításnál alkalmazható tablettákhoz való hozzájutást az Egyesült Államokban sehol sem tiltják. 

Így nézne ki a Facebook és az Instagram, ha még mindig a 80-as években járnánk

Tévhit, hogy negyven évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak a közösségi alkalmazások, legfeljebb más formában, mint ahogy ma ismerjük őket.

Ezt is szeretjük