„Az én testem. Az én templomom. Tiszteljétek.” – Megrázó magyar kisfilm készült a lengyel abortusztörvényről

A magyar animáció erőteljes képekkel reagál a lengyel abortusztörvényre.

szomoru-no

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a lengyel abortusztörvény október 22-én elfogadott szigorítása a fél világot megrázta. Az országban korábban, az 1993 óta érvényben lévő törvény szerint három esetben kerülhetett sor a magzatok elvetetésére: ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, egészségét, ha nagy az esélye súlyos rendellenességnek vagy gyógyíthatatlan betegségnek, illetve ha a magzat nemi erőszak útján fogant. 

A módosítás alaptörvény-ellenesnek találta a beteg, deformált magzatok művi vetélését lehetővé tevő törvényt. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem engedélyezik a terhességmegszakítást még akkor sem, ha vizsgálatok támasztják alá, hogy a gyermek súlyos betegséggel, rendellenességgel születne. 

Magyar videó reagál a lengyel abortusztörvényre

A szigorítás hatalmas felháborodást keltett, Varsóban például több tízezren tüntettek ellene, de nemcsak itt, hanem több lengyel nagyvárosban, és más országokban, köztük itthon is utcára vonultak az emberek. Az interneten szintén óriási visszhangot kapott a döntés, a lengyel Lodz Filmművészeti Egyetem animátor hallgatói például egy erőteljes kisfilmmel üzentek a YouTube-on. Ez inspirálta a Solidarity With Polish Women című videót elkészítő magyar csapatot is, akik a lengyel nőkkel való szolidaritás jeléül alkották meg a megrázó, elgondolkodtató animációt.

 Bár a lengyelországi helyzet közvetlenül nem érinti országunkat, ugyanúgy sokkolt minket is, és ráébresztett arra, hogy milyen könnyen változhatnak rossz irányba a dolgok. A munkánkkal a jövővel kapcsolatos félelmeinkre akarunk reflektálni, miközben szolidaritást is vállalunk a lengyel nőkkel. Hisszük, hogy együtt képesek vagyunk változtatni, és változtatásra ösztönözni – áll a 25 magyar közreműködésével készült kisfilm alatti leírásban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A 3,5 perces animáció leginkább vörös, szürke és fekete árnyalatokat használva, erőteljes képekkel üzen. A könnyek és a piros villám visszatérő motívumok, de megjelenik maga az abortusz is, melynek során az orvos és az előtte meztelenül fekvő nő köré férfiak gyűlnek. A méhet egy gépként ábrázolják, egy tehetetlen, várandós nőt pedig kezek ütlegelnek, fojtogatnak. Egy másik női alak szájára cipzár kerül, egy következő fejét pedig a hasába nyomják.

 Az anyaságnak sosem szabadna kötelezőnek lennie. Az én testem. Az én templomom. Tiszteljétek. Nem egy lelketlen gép vagyok. Az én testem, az én döntésem. Hadd legyen a nőknek választása. Félek. Hadd döntsenek a nők. Nem irányíthatsz minket. Ez a törvény a legsebezhetőbb nőket veszélyezteti. A feladatod az, hogy biztonságot teremts, mi pedig meghozhassuk a döntésünket. Senki nem szabad addig, amíg mindannyian nem vagyunk azok. – jelennek meg sorra a húsba vágó angol feliratok. 

abortusztorveny
Fotó: YouTube

Azóta egyébként elhalasztották az abortuszt ellehetetlenítő alkotmánybírósági határozat közzétételét, valamint végrehajtását, így az egyelőre nem emelkedett jogerőre. Andrzej Duda elnök pedig javaslatot tett egy új törvényre, amely engedné, hogy ha a magzatnál az élettel összeegyeztethetetlen rendellenességet diagnosztizálnak, akkor megszakítható legyen a terhesség. A The Guardian szerint azonban több kórházban már az elmúlt időszakban is előfordult, hogy elutasították, elküldték az abortuszt kérő nőket. 

A nők nagy része nem bánja meg az abortuszt

Egy bekövetkezett nem kívánt terhesség esetén vagy egy maradandó károsodással rendelkező magzatnál nehéz lelkileg meghozni azt a döntést, hogy a babát megtartsák-e, vagy elvetessék, nem tudják, milyen hatással lesz ez későbbi életükre. A társadalom is előszeretettel bélyegzi meg azokat a nőket, akik bármilyen oknál fogva az abortusz mellett döntenek, akik nem akarják, vagy nem tudják megszülni gyermeküket. Egy kutatás fontos eredményekre mutatott rá.

Borítókép: YouTube.

Ezt is szeretjük