Frappáns mondatok, melyekkel minden vitát megnyerhetsz
Előfordul, hogy csak percekkel később jut eszedbe a tökéletes válasz egy sértésre? Gyakorolj és győzz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó kommunikáció aranyat ér, és a leghatékonyabb önvédelem is egyben. Ha kellemetlen emberekkel kerülsz szembe, akik gúnyolódó megjegyzéseket tesznek rád, próbáld megtartani a higgadtságodat párbeszéd közben, így nagyobb eséllyel veheted át az irányítást. A támadás nem jó taktika, ezért ne vedd fel a kesztyűt, inkább dobd vissza! Hogyan?

Elsőként próbálj higgadt maradni. Tegyük fel, hogy valaki sértő megjegyzést tesz rád, te szeretnél visszavágni, de meg sem tudsz szólalni. Ennek egyszerű magyarázata, hogy a feszült idegrendszer blokkolja a gondolkodást, a legtöbb embernek ezért nem jut eszébe semmi.

Vannak azonban, akik nagyon gyorsan tudnak válaszolni, ha dühösek, csak sajnos a válaszaik nem túl bölcsek, mert hiányzik belőlük a józan ítélőképesség. Éppen ezért ahhoz, hogy egyetlen mondattal lekezeld a támadót, nyugalomra van szükség, illetve néhány jól begyakorolt válaszra, melyek mindig a zsebedben vannak.

A májusi eső aranyat ér

Minden kommunikáció arra épül, hogy az ember értelmes dolgot akar közölni. Ezért az agy minden válaszban, kérdésben és kijelentésben értelmet keres. Ebben az értelemkereső automatikában tökéletesen meg lehet bízni - és nagyszerűen fel lehet használni. A sértő megjegyzésre mondj valami olyasmit, aminek semmi értelme. Például válaszolj egy közmondással a támadásra. De olyan közmondással, aminek egyáltalán semmi értelme sincs az adott szituációban. Ez így zajlik:

- Micsoda butaságokat beszél, pedig általában értelmes szokott lenni!
- Hogy is mondják: a májusi eső aranyat ér?

Ennek ebben az összefüggésben semmi értelme - különösen augusztusban. Az átlagos támadónak ezzel feladtad a rejtvényt. Éppen arra vár, hogy elvárásainak megfelelően válaszolj a támadásra, te pedig meglepted, mert csak egy értelmetlen közmondást kap. Természetesen azonnal keresni kezdi az értelmét, és szinte biztos, hogy nem tud értelmesen reagálni rá.

Ne hagyd, hogy az érzelmeid uraljanak!
A nehéz helyzetekben az a fontos, hogy megtartsd áttekintési képességedet, és ne az érzéseid befolyásoljanak. Mielőtt védekeznél, egyértelműen döntsd el, hogyan akarsz reagálni a támadásra. Ehhez tiszta fejre van szükséged. A legjobb módszer, ha az úgynevezett elsősegély-intézkedéseket gyakorlod. Az elsősegély-intézkedésekkel, ezzel a zseniális védőpajzzsal ellenállóvá válhatsz minden verbális támadás ellen. A fő szabály, hogy ne hagyd magad provokálni, mert elegánsan is kihúzhatod a talajt a másik lába alól. Ha dühös leszel, azzal a támadó eléri a célját, és tudni fogja, hogy telibe talált. Ha elakad a szavad, és visszavonulsz, ez is az ellenfél diadala.

Ha ez segít, igazad van

Ha a másik fél gúnyolódik rajtad, és azt akarja, hogy neki legyen igaza, ezért valószínűleg nagy erőfeszítéseket fog tenni. Ha azonban ráhagyod, és igazat is adsz neki, szinte elfojtod a további piszkálódásait.

Mondd meg neki, hogy szívesen egyetértesz vele, ha ez neki segít. Ha ezt mondják neked: te nem vagy normális!, egyezz bele hasonlóképen: ha ez neked segít, akkor igazat adok neked. Csak akkor alkalmazd ezt a taktikát, ha az önérzeted nem sérül, és tényleg szórakoztat az elv, ami szerint cselekszel. Ha viszont sikerül használnod, a támadó lába alól garantáltan kihúzod a talajt.

Te most meg akarsz bántani

Az ostoba megjegyzésekre válaszolni időpazarlás. Különösen akkor, ha valami fontosabbról van szó. Ha például egy megbeszélés közepén valamelyik kollégád megjegyzi, hogy a javaslatod nem árulkodik túl magas IQ-ról, jobb, ha ezt elengeded a füled mellett, és tovább beszélsz a javaslatodról. Ha viszont a helyzet megkívánja, hogy válaszolj, reagálj úgy, ahogy nem várná, azaz a tényekkel.

Ha a kritikát helyénvalónak érzed, bátran kérdezz vissza, hogy mit nem talál benne jónak, ha viszont a sértés szándékát érzed a levegőben, egyszerűen válaszolj a tényekkel: mondd a szemébe, hogy ő most meg akar bántani, vagy jegyezd meg, hogy ez nem volt tárgyilagos kritika. Ha ezek után a beszélgetőpartnered rögtön megpróbálja kimagyarázni magát, hagyd meg neki ezt a kiutat.

Ezzel a taktikával felmutattad a stoptáblát, és ennyi elég is. Utólag pedig ne bonyolódj vitába vele a beszédstílusáról.

Cikkünk megírásában Barbara Berckhan Verbális önvédelem című könyve segített.

A szóbeli támadás ugyanúgy sérüléseket okozhat, mint az arculcsapás. Sokan ilyenkor szóhoz sem jutnak a megdöbbenéstől, és csak később gondolják végig, mit kellett volna mondaniuk. De vannak olyanok is, akik keményen megtorolják a támadást. Ez azonban ördögi körhöz vezet, hiszen a bántó megjegyzések könnyen fizikai konfliktussá alakulhatnak. Barbara Berckhan 12 stratégiát mutat be könyvében, melyek segítségével a hétköznapi helyzetekben intelligensen reagálhatsz.

Kiadja a Bioenergetic Kiadó.
Ára 1400 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük