Ők járhatnak rosszul a hirtelen gyengülő forint miatt
Történelmi mélypontot ért el a forint az euróhoz képest. A lakáshitelesek megúszták.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank hirtelen erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek.

Az eddig egész sokat csökkenő benzinárakat is megemelheti a történelmi mélységekbe zuhanó forint.

Történelmi mélységekben a forint

A svájci jegybank csütörtökön délelőtt váratlanul eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a frank jelentősen erősödött az euróval és más devizákkal, így a forinttal szemben is. Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője egyelőre még nem tudta megmondani, hogy az egyszeri hatás meddig löki fel az euró árfolyamát, de az már történelmi csúcsot is döntött, elérte a 326 forintot.

Az autóhiteleseknek fájni fog

A devizahitelesek jó részét a rögzített forintosítási árfolyam miatt nem érinti a svájci frank felértékelődése, azonban többek között az autóhiteleseknél továbbra is fennálló kitettség miatt a forint a szokásosnál nagyobb nyomás alatt volt - mondta.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szintén azt hangsúlyozta, hogy főként az autóhiteleseket érinti negatívan az erősödő svájci frank. Elmondta: az árfolyamküszöb eltörlése miatt a forint 14-15%-kal gyengült a forint a svájci fizetőeszközzel szemben, valamint 1-1,5%-ot az euróval szemben, ami valószínűleg tartós marad.

Török hozzátette, önmagában a svájci frank megerősödése csak korlátozott hatást fejtene ki a magyar gazdaságra, de az általános forintgyengülés hosszabb távon az üzemanyagár stagnálásával vagy emelkedésével járhat, az exportáló cégekre pozitívan hathat, míg az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat.

A svájci jegybank eddig meghatározott szinten tartotta a svájci frank árfolyamát az euróval szemben, ám most úgy döntött, hogy a már eddig is negatív alapkamat további csökkentésével próbálja védeni a saját gazdasága helyzetét. A döntés értelmében az irányadó ráta sávja mínusz 1,25% és mínusz 0,25% között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75% és 0,25% közötti sáv helyett. Emiatt erősödött a forinthoz képest ilyen jelentősen.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt is szeretjük