Fontos dolgot ünneplünk ma: a 2020-as Föld napja más, mint a többi

Idén tartják 50. alkalommal a Föld napját, melynek témája ezúttal a klímaváltozás.

A Föld napja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma ötven éve, hogy április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Az idei évforduló témája a klímaváltozás, amelyhez számos hasznos és izgalmas program kapcsolódik.

Közös éneklésre hív a Jobb Veled a Világ Alapítvány, elindult az adás a 10 millió TV-n, a Viasat Nature csatorna pedig számos, a klímaváltozáshoz kapcsolódó műsorral ösztönöz változtatásra ezen a héten.

Köszöntsük ma együtt a Földet!

A Jobb Veled a Világ Alapítvány és az általa vezetett Boldogságóra program ebben a mindannyiunk számára új, megváltozott helyzetben még inkább arra törekszik, hogy mentálhigiénés segítséget nyújtson az otthon lévő pedagógusoknak, szülőknek, gyerekeknek. Az Énekelj a Földért! kezdeményezés évről évre több ezer embert mozgatott meg, és most, a megváltozott körülmények között is arra kérnek mindenkit, hogy énekeljen ma a Földért.

Családi éneklésre hívnak gyereket és felnőttet egyaránt! - Gyújtsatok egy gyertyát a lakásban, vagy ha van lehetőségetek, menjetek ki a kertbe, és énekeljétek el közösen Bagdi Bella Gyújts egy gyertyát a Földért című dalát. Fejezzük ki így is az összefogásunkat, a törődésünket a Földünk iránt! - kérik közleményükben.

A 10 millió TV adásai

Hogyan kellene változtatni az életünkön? Mire és mennyi esélyünk van a vírus után? Hasonló hangsúlyos kérdésekre keresik a választ tudósok, közgazdászok, etológusok, biológusok, klímaszakértők és művészek közreműködésével a 10 millió Fa Alapítvány szakemberei. A Föld hetével indult beszélgetéssorozat a mostanra tervezett nagyszabású faültetési akció elmaradása miatt kapott helyet a virtuális térben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

– Ma, a Föld napján, Aszalós Rékával, a 10 millió Fa erdőökológusával, Gálhidy Lászlóval, a WWF erdészeti szakértőjével és a kormány munkáját hivatalos minőségben is segítő Lomniczi Gergely erdészeti tanácsadóval beszélgetünk. A planéta felületét borító fák mennyiségén és minőségén múlik ugyanis jelentős mértékben a földi létezés, a bioszféra jövője. Ezért ültetjük most egy asztalhoz mindazokat, akik szakmai és közigazgatási oldalról egyaránt ráhatással bírhatnak, hogy mi, magyarok a legsikeresebben vehessük ki a részünket az erdősítés munkájából - mondta el Bojár Iván András, a 10 millió Fa Alapítvány alapítója.

Az izgalmas kérdésfelvetések folytatódnak, néhány cím és név a következő beszélgetésekből: Hogyan élhetjük túl a 21. századot? Változó étrend, Hír és Valóság, Járvány és emberiség, Hit és Ökológia. Csányi Vilmos, Beer Miklós, Jordán Ferenc, Röhrig Géza, Babarczy Eszter, Bombera Kriszta, Kollár-Klemencz László. A 10 millió TV adásai április 17-26 között mindennap 18:00-kor tekinthetők meg élőben a 10 millió Fa Facebook-oldalán. A Föld hete után heti egy alkalommal, péntekenként jelentkeznek.

Föld napja a Viasat Nature-ön

A Viasat Nature természetcsatorna számos alkalommal igyekezett már felhívni a figyelmet környezetünk védelmére, idén pedig a tudatos fogyasztás mellett kampányol. Otthont zöldítő tanácsokkal, vegyszermentes tisztítószerekkel, újrahasznosított vagy többször használatos nyereményekkel, illetve számos, klímaváltozáshoz kapcsolódó műsorral ösztönöz változtatásra ezen a héten.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete #GreenAndSafe projektje keretében ingyenesen biztosít háztartászöldítő ÖkoKör képzéseket, a kialakult helyzet miatt jelenleg online formában. A résztvevőket kezdőszettel látják el, amelyből házi, vegyszermentes tisztítószerek készíthetők. A Föld napja alkalmából a Viasat Nature száz kezdőcsomaggal segíti a háztartásokat, hogy ezzel ezerötszázra duzzadhasson azon családok száma, akik innen indultak a zöld otthon irányába.

A csatorna emellett a Föld napjának hetében olyan műsorokkal is igyekszik felhívni a figyelmet a téma fontosságára, mint a Mutáns időjárás, amely 2020. április 24-én egész délelőtt az első öt résszel, majd 20:00 órától a premieres 6. epizóddal szemlélteti a klímaváltozás okozta új keletű időjárási anomáliákat.

A körülöttünk lévő természeti jelenségek Földre gyakorolt hatását április 22-én és 29-én 19:55-től a 24 óra a Földön című kétrészes dokumentumsorozat is erősíti, de David Attenborough-filmmel is találkozhatunk ebben az időszakban. A mindenki számára hasznosítható zöld tippek a UPC Direct weboldalán, a fenti műsorokhoz kapcsolódó játék pedig itt érhető el április 22. és 24. között.

Fotók: Getty Images

Különös jelenetek zajlanak, mióta betiltották a műanyag zacskót

Thaiföldön idén januártól betiltották a műanyag zacskók gyártását és árusítását. Ez a mindennapi életben egyelőre kihívásokat teremt, de a bolygó érdekében mindenki igyekszik alkalmazkodni a helyzethez a saját módszereivel.

Különös jelenetek zajlanak a boltokban, mióta betiltották a műanyag zacskót Thaiföldön

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük