Kapsz fizetésemelést 2016-ban? Ha ilyen helyen dolgozol, már januárban többet kereshetsz
Íme, a lista!
Összefoglaló a bérek változásáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Változik a minimálbér összege, és nemcsak a közszféra bizonyos ágazataiban, de a versenyszférában is várható fizetésemelés.

Nézd meg, kik azok, akik a januári munkájukért már biztos, hogy emelt fizetést kapnak: lehet, hogy te is közéjük tartozol!

Béremelést kapnak a rendvédelmi dolgozók

A rendvédelmi és honvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény módosítása meghatározza a január 1-jétől érvényes illetményfejlesztés szabályait, és lehetővé teszi a teljesítményjuttatás kifizetését is.

Idén januártól átlagosan 5%-kal emelkedik a rendvédelmi és honvédelmi dolgozók bére, de a folyamat többlépcsős: az első ütem 2015. július 1-jével valósult meg 30%-os emeléssel, és 2019. január 1-ig évente átlagosan 5-5%-os lesz az emelés mértéke.

A Belügyminisztérium személyügyekért felelős helyettes államtitkára, Zsinka András egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kormány meg kívánja becsülni a rendvédelmi dolgozók munkáját, különös tekintettel arra a helytállásra, amelyet a 2015-ös migránskrízis során mutattak.

A felsőoktatásban dolgozók is erre számíthatnak

A kormány döntése értelmében a felsőoktatásban is három lépcsőben nő a teljes oktatói-kutatói kör bére, első lépésként idén januártól 15%-kal. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány döntését ismertetve tavaly november elején elmondta: a 15%-os növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5%-os béremelés követi. Összességében - a korábbi emelést alapul véve - így 27%-os növekedésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók.

Bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe. Ez csaknem 900 érintettnek átlagosan 30-40%-os, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent. Palkovics László felsőoktatási államtitkár elmondta, hogy a nem oktatói kör számára 150 ezer forintos bérminimumot határoztak meg, amelyet az intézmények gazdálkodnak ki.

Így változik a minimálbér

A minimálbér 111 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 129 ezer forint lett 2016. január 1-jétől.

Az erről szóló kormányrendelet rögzíti: a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított minimálbér 2016. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 111 ezer forint, hetibér esetén 25 550, napibér esetén 5110, órabér alkalmazása esetén 639 forint.

A garantált bérminimum a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében idén havibér alkalmazásánál 129 000 forint, hetibér esetén 29 690, napibér esetén 5940, órabér esetében 742 forint lesz. A kormányrendeletben foglaltakat első alkalommal a 2016. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

A nemzetközi cégek is emelnek

A Magyarországon működő nemzetközi érdekeltségű vállalatok az alapbérek átlagosan 2,8%-os emelését tervezik 2016-ra - derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legújabb bérezési tanulmányából. A felmérésben részt vevő nemzetközi cégek tavaly 3,7%-kal emelték a béreket magyarországi érdekeltségüknél, ez ugyanakkor jóval elmaradt a 2014 végén előre jelzett 5%-os mértéktől.

Ezt is szeretjük