Férjük helyett döntöttek a világról
A történelem legbefolyásosabb asszonyai
Három rendkívüli asszony, aki nem félt kilépni híres férje árnyékából. Íme, a legbefolyásosabbak!

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

Divattippek testalkat szerint: ezeket az elveket kövesd, és mindenki a nőt látja meg benned »

Kim Basinger 22 éves lánya tiszta anyja: épp csak merészebben öltözködik »

Mamafarmer nőiesen: ilyen szexi tud lenni nyáron »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ismerős a kép, amikor a befolyásos férfiak feleségei csinos bábuként ácsorognak a pulpituson, jámboran fotózkodnak, vagy kórházakat látogatnak. Mindig is voltak azonban olyan kiemelkedő egyéniségű asszonyok, akik nem érték be a másodhegedűs szerepével, és bátran kezükbe ragadták a kezdeményezést, ha a helyzet úgy hozta. Nem meglepő, hogy a történelem koronás királynéi, a híres politikusok vagy dúsgazdag üzletemberek hitvesei sokszor többet tettek a sikerért és a hatalomért, mint férjeik.

Theodora császárné
Eva Perón
Melinda Gates

Legtöbbjük sem ész, sem rafináltság, sem ambíció tekintetében nem maradt el élete párjától, amikor sorsdöntő döntést kellett hozni. Íme, három keménykezű, okos nő, akit önmagáért és nem férjéért jegyez a történelem!

Theodóra császárné, aki hadvezér hitvesénél is bátrabb volt

Az i.sz. 500 és 548 között élt Theodórát a történelem a legrátermettebb és legerősebb egyéniségű uralkodónők között tartja számon, pedig az elbűvölő, szíriai származású lány nemhogy nem született kékvérűnek, de még csak dúsgazdag ősökkel sem büszkélkedhetett.

Apja a bizánci udvart szolgálta, egyszerű vásári medveidomár volt. Rátermett leánya előbb táncos- és mutatványosnőként, majd szobalányként és hetéraként került a magasabb körök közelébe. Híres szeretői révén ismerkedett meg magával Justinianus császárral, akit olyannyira sikerült elbűvölnie, hogy a férfi előbb szeretőjévé, majd nemes hölggyé, végül hitvesévé, vagyis Bizánc császárnéjává emelte az ambiciózus Theodórát. Kettőjük uralkodását a birodalom aranykoraként jegyzi a történelem, a kegyetlen és nagyravágyó Justinianus nagy szerencséjére bátor és okos társra lelt szeretőjében. A hódító uralkodó felvirágoztatta a birodalmat: visszaállította Bizánc régi egységét és területi nagyságát, polgári törvénykönyvet alkotott, és megerősítette az egyházi befolyást. De hatalomvágyban és rafináltságban maga Theodóra sem maradt el ura mögött, sőt, amikor gyáva hitvese az 532-ben kitört lázadás elől kereket akart oldani, kitartásra és maradásra biztatta a férfit.

A keménykezű asszony hitte, hogy egy koronás uralkodó nem futamodhat meg, és nem élheti túl trónja elvesztését. Nemcsak, hogy a palotában maradtak, de a felkelők kijátszásával még felül is kerekedtek a lázadáson. Theodóra tekintélye és ereje az incidens után megkétszereződött, Justinianus társuralkodóvá emelte, és törvénykezési joggal ruházta fel.

A történetírók szerint a hetérából lett császárné mindenkitől megkövetelte a hódolatot, szerette a pompát és a pénzt. Bár kortársai zsarnoknak és hiúnak bélyegezték, érdemeit is elismerték. Császárnői rendelkezéseivel elsősorban a bizánci nők helyzetén igyekezett javítani, menedékhelyet alapított, templomokat emeltetett, és adományokat osztott.

Eva Perón, aki népszerűbb volt férjénél

Az argentinok legendás Evitája, a színésznő Eva Perón 1944-ben találkozott először Juan Perón ezredessel egy jótékonysági koncerten. A politikus épp ekkor talált komoly támogatói bázisra a munkások körében, és jó eséllyel pályázott a miniszterelnöki posztra. Eva kezdettől fogva támogatta, gyűlésekre kísérte, sőt, amikor Perónt bebörtönözték, hívei támogatásával kiszabadíttatta. A pár 1945-ben kötött házasságot, amivel Perón nem csupán családi boldogságát, de karrierjét is megalapozta. Evita szép és okos nő lévén hamar megnyerte magának a népet, így aztán az ellenzék számára nem is az elnök, inkább ő jelentett veszélyt, mivel a szegényebb néprétegek bálványként kezdték imádni az asszonyt. Az argentin arisztokrácia azonban nem nézte jó szemmel Perón térhódítását, nehezményezték, hogy senkiházi feleségét még a zártkörű megbeszélésekre is beengedi.

Furcsa is volt egy nő jelenléte a férfiak között, hiszen Eva Perón előtt egyáltalán nem volt női politikus az argentin közéletben. Amint az elnök kinevezte feleségét a Munkaügyi és Szociális Minisztérium élére, az asszony nekilátott a reformoknak. Intézkedései elsősorban a munkáscsaládok jólétét szolgálták, országos pártot alapított a nőknek, jótékonykodott, és adományt gyűjtött. Karrierje során Európába is eljutott: több nemzetközi tárgyaláson is képviselte férjét és országát. 1951-ben, népszerűsége csúcsán még alelnöknek is jelöltette magát, de a sors közbeszólt. A bálványozott politikusnő fiatalon, 33 éves korában hunyt el méhnyakrákban. A nép szellemi vezetője címmel kitüntetett Evitát az argentinok a mai napig legendaként tisztelik, halála után valóságos kultusz alakult ki körülötte.

Melinda Gates, a legbefolyásosabb filantróp

A világ első számú komputerzsenijének és üzletemberének felesége legalább annyira, ha nem jobban gazdálkodik a rábízott tőkével, mint hites ura, a milliárdos Bill Gates. Mi is lenne erre jobb bizonyíték, mint a neves Forbes magazin éves listája, melyen Melinda Gates neve évek óta  szerepel a világ 50 legbefolyásosabb asszonya között.

Ami a kétdiplomás, mérnök-közgazdász végzettségű hölgy karrierjét illeti, Melinda jókor volt jó helyen. Gyakornokként került a Microsofthoz, de amikor rábízták az informatikai termékek eladását, olyan remek üzleti érzékkel nyúlt a témához, hogy hamarosan menedzserré küzdötte fel magát. Az okos, talpraesett lányra maga a nagyfőnök Gates is felfigyelt, és a munkakapcsolat lassan szerelemmé érett. Az esküvőt három gyermek követte, Melinda azonban nem érte be a háttérben meghúzódó, hitvesi és családanyai szereppel.

Elsősorban az ő érdeme, hogy a világ egyik leggazdagabb házaspárjának neve nem a hivalkodó luxussal, az értelmetlen pénzszórással, hanem a tudatos adakozással forrt össze. A nevükkel fémjelzett alapítvány minden évben dollármilliókat fordít jótékony célra, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek oktatására és orvosi ellátására.

Míg Bill a billentyűzetet verte az irodájában, addig Melinda szép csendben kiépítette a maga filantróp nagyhatalmát, melyet a nemzetközi szervezetek nem győznek elégszer elismerni és kitüntetni.

A milliárdos feleségben épp a megfelelő arányban egyesült az önzetlen szív és a racionalitás, nemcsak szórta, gyűjtésekkel még gyarapította is a magánvagyont.

Munkája mára annyira kiterjedtté és sikeressé vált, hogy a projekt két embert kíván, azért férje 2008-ban nyugdíjazta magát a Microsoftnál, és beállt hitvese mellé főállású filantrópnak.

Fotók: malaspina.com, imagecache6.allposters.com, assets.nydailynews.com, photos.upi.com

Ezt is szeretjük