105 év, egy csapodár férj és 3 ezer pár cipő: így él egy elnökfeleség
Az elnökfeleségek élete nemcsak csillogásból áll: bizony van, hogy menekülni kell a nép haragja elől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ismert mondás szerint a világot a nők irányítják, és ez még akkor is így van, ha alkalmasint nem ők, hanem a férjeik vannak a döntéshozó, hatalmi pozícióban.

Jackie Kennedy. Fotó: Wikimedia Commons

Számos olyan first ladyt ismerünk a történelemből, aki látszólag szerényen meghúzódott a háttérben, valójában azonban nagyon is befolyásos személynek számított, és emberek millióinak sorsa függött egy-egy szavától.

Az elnökfeleségek - érkezzenek bármely kultúrkörből - mindig is a történelem rejtett alakítói voltak, és alighanem még nagyon sokáig azok is maradnak.

A Sárkányhölgy: Mej-ling

Van, amikor a sárkány jelzőt nem becsmérlően, hanem dicséretként használják a nőkre - erre a legjobb példa Csang Kaj-sek felesége.
A férj a 20. század elején zajló, forradalmakkal, háborúkkal fűszerezett kínai átalakulás egyik vezéregyénisége volt. A Kuomintang, vagyis a Nemzeti Párt élén előbb szimpatizált a kommunizmussal, később azonban csalódottságában ellene fordult. A második világháború után Mao Ce-tung csapatai Tajvanra szorították őt az embereivel, Csang Kaj-sek azonban nem esett kétségbe, hanem a Nyugat felé fordult, és élete végéig küzdelmet folytatott a népi Kína ellen.

Nagy segítségére volt ebben felesége, a befolyásos Szung családból származó Mej-ling. A Dragon Lady-nek - Sárkányhölgynek - nevezett asszony 1943-ban hívta fel magára a figyelmet, amikor Amerikában egy máig emlékezetes beszédben kért segítséget a japán agresszorok ellen.

Fotó: Wikimedia Commons

A nem mellesleg gyönyörű Mej-ling 1972-től szinte egymaga vezette az országot beteg férje helyett, de csupán 1975-ig gyakorolhatta hatalmát. Miután özvegyen maradt, az USA-ba költözött, ahol 2003-ban hunyt el, 105 éves korában.

Az elnök özvegye: Jacqueline Kennedy

Jacqueline Lee Bouvier számára akár szépen is alakulhatott volna az élet, hiszen amerikai first ladyként néhány évig lényegében az egész világ ura volt. Férje, John F. Kennedy meggyilkolása csak egy volt az őt sújtó tragédiák közül, melyek végül felemésztették egészségét, és 1994-ben - 64 évesen - a halálát okozták.
A gazdag és jó házból való úrilány, Jackie Kennedy 1952-ben ismerkedett meg a későbbi elnökkel, és a következő évben már össze is házasodtak.
Az ara ruhája szenzációsan szép volt, Jackie már ekkor elbűvölte a közönséget kiváló ízlésével, és később is divatdiktátorként tartották számon. Kennedy nőfaló volt, ami rengeteg álmatlan éjszakát okozott felesége számára, ráadásul több gyermekük még csecsemőként meghalt.

1960-ban, mindössze 31 évesen, csinos és talpraesett asszonykaként lett a Fehér Ház lakója. Számos társadalmi eseményt rendezett, és sokszor szerepelt a médiában is, így tette még népszerűbbé az energikus és tettre kész Kennedy elnököt.

Elbűvölte a világpolitika résztvevőit is - Hruscsov például előbb vele fogott kezet, és csak utána Kennedyvel. Férje halála után azonban sokat romlott a megítélése, például azért, mert 1968-ban, alig öt évvel a merénylet után feleségül ment a görög hajómágnás Onassis-hoz.

A Vaspillangó: Imelda Marcos

Imelda Marcos már azelőtt sem volt elveszett nő, hogy Ferdinand MarcosFülöp-szigeteki elnök felesége lett, 18 évesen ugyanis szépségkirálynővé választották, vagyis igen fiatalon jelentős hírnévre tett szert.
1954-ben kötött házasságot, majd az 1966-ban elnökké választott férje oldalán az ország szeretve tisztelt first ladyje lett. A Vaspillangó nevet kapta, ami jól utalt személyiségére: látszólag törékeny és kedves, valójában azonban céltudatos fúria volt. Hamarosan diktátorként irányította Marcos-szal az országot, és az 1970-es évektől már maga is napi szinten vett részt a politikában. 1972-ben egy, a tévé által élőben közvetített díjátadó ceremónián megpróbálták megölni, de a merénylet nem sikerült.

Imelda szívesen utazgatott, a Szovjetuniót, Kínát és más baráti országokat járta rendületlenül, kirándulásai azonban meglehetősen sokba kerültek a szigetország számára.

Fotó: Wikimedia Commons

A first ladyt az anyagiak sohasem izgatták, képes volt dollármilliókat elkölteni amerikai és olaszországi bevásárlókörútjai során. 1986-ban érkezett el a bukás számukra, a Marcos-család kénytelen volt Hawaii-ra menekülni.

A palotájukban állítólag Imelda 15 nercbundát, félezer estélyit, ezer elegáns retikült és háromezer pár cipőt hagyott hátra. Később az önérzetes asszony ezt tagadta, mondván, csupán 1060 pár lábbelije volt.

Ezt is szeretjük