Úgy tűnik, semmit nem használ ez a gyógyszer, pedig drága, és sokan veszik: ezt a hatóanyagot vizsgálták

Az amerikai gyógyszerhivatal hatástalannak nyilvánította ezt a hatóanyagot.

GettyImages-200571351-001

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetésére vonatkozó legnépszerűbb gyógyszerek fő hatóanyagát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete kedden.

A szövetségi intézmény tanácsadói bizottsága szavazással fogadta el legújabb vizsgálatának eredményét arról, hogy a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrspray-k az ígért hatást nem eredményezik - jelent meg az MTI oldalán. 

Fenilefrint tartalmazó orrspray hatása

A szakmai vélemény szerint a megfogalmazott aggályokra az sem lenne megoldás, ha a gyártók növelnék a szereik fenilefrintartalmát, mert az súlyos mellékhatásokhoz, így a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

GettyImages-200571351-001

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin-tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert abból a hatóanyagból metamfetamin kábítószer nyerhető ki.

Amennyiben az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja tanácsadóinak javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak, így a Johnson & Johnsonnak, a Bayernek és több más piaci szereplőnek gondoskodnia kell arról, hogy érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak és drogériák polcairól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Olvass tovább:haladéktalanul kivontak két gyógyszert a forgalomból Magyarországon

Két népszerű gyógyszer gyártási tételeit vonták vissza.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük