Ezekre a vizsgálatokra kell a legtöbbet várni Magyarországon: nagy a különbség a magán- és az állami ellátás között

Felmérés készült a magyar egészségügyi várólistákról, közel háromszor annyit kell várni az állami ellátásra, mint a magánra.

orvosi-várólista2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állami és a magánegészségügyi ellátásnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai, sokan azonban azért választják inkább az utóbbit, mert sokkal kevesebbet kell várni egy-egy fontos vizsgálatra. 

A Prémium Egészségpénztár felmérése arra kereste a választ, hogy ez tényleg így van-e, és ha igen, akkor mennyivel kell többet várni az állami ellátásra, és vajon melyek azok a vizsgálatok, amelyeknél a leghosszabb a várólista. Az eredmények alapján a szakorvosi és diagnosztikus vizsgálatoknál 8 napot kell várni a költségtérítéses intézményeknél, míg az állami rendszerben átlagosan 20 nap múlva kapnak a betegek időpontot.

Ezeknél a vizsgálatoknál kell a legtöbbet várni

A felmérésben arra is kitértek, hogy melyek azok a vizsgálatok, amikre a legtöbbet kell várni az állami ellátásban, a lista élén pedig az endokrinológia, gasztroenterológia és neurológia végzett, a diagnosztikai vizsgálatoknál pedig az MR- és az ultrahangvizsgálatok esetében kell sokat várni. Váradi Péter, a Prémium Pénztárak vezető stratégiai tanácsadója elmondta, hogy a várakozási idővel mind az állami, mind pedig a magánrendszerben számolni kell, a kérdés az, hogy mennyivel. Emellett sokan a kényelem és kiemelt figyelem reményében fordulnak a magánszolgáltatók felé, hiszen a magánoldalon kényelmesebbnek, modernebbnek ítélik az emberek rendelői környezetet, kevesebbet kell várniuk, 50 százalékkal több időt töltenek ténylegesen az orvossal, részletesebb felvilágosítást kapnak, inkább tekintik őket partnernek.

orvosi-várólista1
Fotó: StarZImages / Getty Images Hungary

Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy leginkább a fiatalok választják a magánellátást, a 25–34 évesek közül majdnem kétszer annyian fordulnak magánorvoshoz, mint az 55–64 évesek korosztályából. Az elmúlt évben a 18–24 évesek 54 százaléka választotta  a magánellátást, a 25–34 éveseknél volt a legmagasabb a szám, ott az 59 százalékuk fizetett az ellátásért, míg az 55–64 évesek vették legkevésbé igénybe a magánszolgáltatásokat, itt az emberek 32 százaléka választotta ezt az állami egészségügy helyett.

Veszélyes lehet, ha valaki túl sok vitamint szed

A vitaminok szedésekor is fontos a mértékletesség!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük