Kuruzslással vádolták az egyik leghíresebb magyar gyógyszer feltalálóját - Ma már hungarikum a készítmény
A kézműves marcipánon innen, a présházon túl, avagy mi a titka az emblematikus, hazai családi vállalkozásoknak?

beres-csepp
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különleges misztikum övezi a családi vállalkozásokat, hiszen ezeket maguk elé képzelve a legtöbben kisboltot, kávézót vagy kisebb bisztrókat látnak, míg a valóság ettől sokszor teljesen eltér. Ma már nehezen lehet megtölteni a bevásárlókosarat egy szupermarketben anélkül, hogy hazai család terméke kerülne bele. Most három impozáns példán keresztül beleshetsz a magyar családi vállalkozások történetébe és titkaiba.

Béres család - A gyógyítás hivatás 

Gondoltad volna, hogy a Béres Csepp feltalálóját 1975-ben kuruzslással vádolták? A csepp 1972-es feltalálását követően idősebb Béres Józsefet sarlatánnak kiáltották ki, kétségbe vonva a szer gyógyhatását. A hatóságok végül belátták a feltaláló igazát, és 1978-ban engedélyt adtak a csepp forgalmazására, majd a Béres Cseppet 2000-ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították. Azóta az ország egyik legelterjedtebb készítménye lett.

Idősebb Béres József halála után fia, ifj. Béres József került a vállalkozás élére, de ma már a harmadik generáció is aktív szerepet vállal a cégben a feltaláló unokái, Melinda és Marcell személyében. Fontos számukra, hogy szem előtt tartsák nagyapjuk hitvallását, így az agresszív üzletpolitikát mellőzik, és hatalmas energiát fektetnek a termék jótékony hatásainak megismertetésére és elfogadtatására.

Laposa család - Balatoni romantika

Az egyik legsikeresebb, jelenleg kétgenerációs hazai családi borászat aligha tudja elkerülni a Badacsonyi borvidék szerelmeseinek figyelmét. A badacsonytomaji hegyen felfelé haladva ugyanis a Hableány, a frissTerasz, a Szőlőhegy Bisztró és az ikonikus kilátással rendelkező Laposa Terasz is mind a családhoz köthető. Bátran kijelenthető, hogy a Laposa nem csupán borászatként, de a Balaton-felvidéki vendéglátás egyik ékköveként is megállja a helyét.

Kevesen tudják, hogy mindez egy filmbe illően romantikus történettel kezdődött. Dr. Laposa József és badacsonyi születésű felesége 1978-ban egy vonatút alkalmával találkozott először, és még ugyanabban az évben össze is házasodtak. Nászajándékba egy Balaton-felvidéki présházat kaptak, ahol később három gyermekükkel rengeteg időt töltöttek, és a családi víkendház mellett lassan hobbivá, majd hivatássá nőtt számukra a borkészítés.

2000-ben végül megszületett a Laposa borászat. A szokásos sémával ellentétben a második generáció nem egy kész vállalkozást kapott, hogy azt vigyék tovább, hanem aktív szerepet játszottak annak kiépítésében is. Ma a három testvér, Bence, Zsófi és Lilla - a második generáció tagjaiként - vesznek részt a vállalkozás operatív irányításában, és élvezik szüleik háttérből nyújtott támogatását.

Szamos család - Édes hagyományok

Ki ne ismerné az édesszájúak kedvenc hazai családját, a Szamos családot? Az 1930-as évek elején Szamos Mátyás egy híres dán cukrászmestertől leste el a kiváló minőségű marcipán készítésének fortélyait. A receptek és az a különleges szenvedély, amellyel Szamos Mátyás megalkotta kreációit, a mai napig generációról generációra száll a családban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyen szó marcipánról, csokoládéról vagy süteményről, a Szamos család folyamatos újításaival mindig képes elkápráztatni az embereket. Az eredeti receptek felhasználásával, sőt, mai napig a legidősebb családtag jóváhagyásával készülnek finomságaik, amelyek kizárólag családi kóstolás után kerülhetnek a vásárlók elé.

Esetükben azonban a hagyomány kéz a kézben jár a tudásmegosztással, ugyanis versenytársaikkal ellentétben - akik receptjeiket legféltettebb titkaikként kezelik - a Szamos család nyilvános édességkurzusokat tart, amelyeken az eredeti, majd' százéves receptjeiket is felfedik annak érdekében, hogy minél több konyhába juthassanak el különlegességeik.

A vakmerőnek tűnő lépéssel a család lehetőséget ad mindenki számára, hogy a Szamos család részének érezhesse magát: hiszen velük együtt egy hatalmas konyhában, tapasztalt cukrászuk vezetésével bárki könnyedén elkészítheti a kedvenc Szamos süteményét.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

8 csodálatos magyar nő, akik történelmet írtak

A történelemkönyvekben általában csak a férfiak neve kerül előtérbe, pedig rengeteg csodálatos asszony van, akik tetteikkel, döntéseikkel hatalmas változásokat, sikereket értek el, és jobbá tették az országot, a világot, valamint kinyitották a lehetőségek kapuját nőtársaik előtt.

Ezt is szeretjük