Ezek most a legnépszerűbb szakok a felsőoktatásban: a fiatalok nagy része így választott
Közel százezren adták be a jelentkezésüket idén valamilyen felsőoktatási intézménybe.

felsőoktatás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén is mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 8,5 százalékkal többen, mint 2020-ban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hankó Balázs azt mondta: a felvételizők 22 százaléka gazdálkodástudományi területet, 12 százaléka bölcsésztudományi szakot jelölt meg, 11-10-9 százalékuk pedig pedagógusképzésre, orvos- és egészségtudományi, illetve műszaki informatikai képzésre jelentkezett.

Színvonalas a magyar felsőoktatás a helyettes államtitkár szerint

A jelentkezők háromnegyede a megújult felsőoktatásba jelentkezett, és átlagosan a felvételizők 80 százalékát állami ösztöndíjas helyre veszik fel - tette hozzá. Úgy fogalmazott: a magyar felsőoktatás jó és egyre jobb. Magyarországon tizenegy felsőoktatási intézmény a világ legjobb öt százalékában van, egy most megjelent új nemzetközi rangsorban pedig idén 56 magyar képzés szerepel - fejtette ki, hozzáfűzve: emellett mintegy negyvenezer külföldi hallgató tanul a magyar felsőoktatásban, 65 százalékkal több, mint az elmúlt időszakban.

felsőoktatás2
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

A megújuló egyetemek rugalmasabb, versenyképesebb képzést nyújtanak azzal, hogy közelebb állnak a gyakorlathoz, együttműködnek a társadalmi és gazdasági szféra szereplőivel - mondta, ismertetve: fontos, hogy a hallgatók ne morzsolódjanak le, és a végzettségüknek megfelelően helyezkedjenek el. A helyettes államtitkár az érettségivel kapcsolatos határidőkről szólva elmondta: április 20-án újra szerkeszthetővé válik a felvételi felület, ahol a felvételizők sorrendet változtathatnak, vagy akár törölhetnek is képzési helyeket július 7-ig.

Siker a magyar felsőoktatásban: hazai intézmény is ott van a legjobb egyetemek listáján

A világ legjobb egyetemeinek 300-as listáján helyet kapott egy magyar intézmény is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük