Félmillió forintos minimálbér

Ki mennyiből él meg Európában?

Nálunk alig néhány tízezer forintból kell tudni megélni, máshol a minimálbér félmillió forint is lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baráti beszélgetések, munkatársakkal való társalgások gyakran kanyarodnak el azon téma felé, hogy melyik országban a legjobb az élet Európában, és hol lehet a legjobb fizetést kapni, legyen szó felsővezetői jövedelemről vagy a minimálbérről.

Sajnos az ilyenkor jellemzően irigykedő hangvétel nem alaptalan.

Az Európai Unió egészét nézve is van okunk keseregni, de a közvetlen szomszédaink között is akadnak olyan országok, ahol fizetéskor jóval több pénz üti az emberek markát.

Mi újság a szomszédban?

Az EU-Info Szolgálatának köszönhetően megtudtuk, hogy a magyarországi 73 500 forintos minimálbérhez képest mekkora az a legkisebb összeg, amit a szomszédos országok munkavállalói hazavihetnek. Az utoljára 2010 első félévében frissített adatokból kiderül, hogy a majdnem 272 eurónak megfelelő magyar minimálbérhez képest Horvátországban 385,5 euró a fizetések legalsó határa, míg tőlünk nyugatra, Ausztriában kereken 1000 euró a minimálbér. Szlovéniában 566,5 eurót, Szlovákiában 307,7 eurót kapnak a legrosszabbul fizetett munkavállalók. Romániában valamivel több mint 141, Szerbiában 120, míg Ukrajnában 54 eurónak megfelelő összeg a minimálbér.

Órabérek

Egy 2006-os adat szerint az EU-tagállamok közül a legmagasabb bruttó órabérrel a dánok büszkélkedhettek. Ők akkor 22,38 eurót kerestek óránként a munkahelyükön, őket az írek, valamint az Egyesült Királyság követte 20,83, illetve 19,47 euróval.

Tudtad?
Az Európai Unióban átlagosan 17,6%-kal keresnek rosszabbul a nők, mint a férfiak. Egy 2008-as adat alapján kijelenthetjük, hogy az észt hölgyek munkáját becsülik a legkevésbé. Náluk 30% fölé kúszik ez a mutató. A legkisebb eltérés a férfiak és a nők keresete között Máltán tapasztalható. Ott alig 2%-kal keresnek rosszabbul a nők. Magyarországon körülbelül az uniós átlagnak megfelelő eltérés van a nők és a férfiak fizetése között.

A legrosszabbul Bulgáriában, Romániában és Lettországban lehet keresni. Itt a bruttó órabérek 2-3 euró között mozognak. Az összes EU-tagállam bruttó fizetését felülmúlják a norvég adatok. A jómódú - de nem EU-tag - skandinávok átlagosan 23,83 eurónak megfelelő koronát keresnek egy óra munkával.

Ki mennyit keres?

A 27 EU-tagállamban a törvényhozók, a menedzserek és a magas rangú tisztviselők kapják a legjobb fizetést. Ők átlagosan 26,05 eurót keresnek óránként. A felső tízezerhez tartozó munkavállalók háromszor több pénzt vihetnek haza, mint az alapfokú végzettséggel rendelkezők. Az EU-tagállamok közül - az összes foglalkoztatási csoportot figyelembe véve - a dániai átlagfizetések a legmagasabbak.

Nem panaszkodhatnak a luxemburgiak sem: az apró, ám annál tehetősebb országban a havi 1700 eurós minimálbér mellett rendesen megfizetik a törvényhozók, menedzserek és a vezető tisztségviselők munkáját is. Egy 2006-os adat szerint az ebben a szférában dolgozó munkavállalók több mint 43 eurót keresnek óránként. A szakemberek munkáját az Egyesült Királyságban fizetik meg a legjobban: itt 2006-ban több mint 30 eurót keresett egy szakmunkás.

Hol megy a legjobban a szekér?

Természetesen rengeteg tényező torzíthatja a keresetekre vonatkozó adatokat. Nem mindegy például, hogy a minimálbér milyen egyéb szociális juttatásokkal egészül ki, vagy kell-e utána adózni.

Ennek ellenére az euróban megadott adatok alapján érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen lenne például Belgiumban élni, ahol havonta 1387,5 euró jut a legrosszabbul fizetett munkavállalóknak, de joggal irigykedhetünk a luxemburgiakra is, akik minimum 1682 eurót visznek haza havonta.

A mutatók alapján nem mehet rosszul az íreknek sem: ők a legrosszabb esetben 1461.85 eurót keresnek, de a másfél ezer euróhoz közelít a minimálbér a franciáknál is, akik legkevesebb havi 1344 eurót keresnek egy hónapban. Az úgynevezett bezzeg gyerekek közé sorolhatjuk még a hollandokat is, akiknél a munkaadóknak valamivel kevesebb mint 1408 eurós fizetést kell biztosítaniuk.

Ezt is szeretjük