Vállalkozás indítása önerő nélkül

Milyen támogatások segítenek?

Már elszántad magad álmaid megvalósítására, de üres a zsebed? Íme, három tipp a kezdőtőkéhez!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankok és hitelintézetek sosem adtak szívesen támogatást az üres zsebű álmodozóknak, most pedig különösen nem, amikor a válság még mindig érezteti hatását.

Ám abban az esetben, ha van egy innovatív ötleted és hozzá átgondolt üzleti terved, nem lehet gond a kezdőtőke előteremtése.

Mostanra a hitelintézetek, a bankok, az alapítványok és az állami szervek is belátták, hogy a fellendülés érdekében a fiatal vállalkozókat nem elijeszteni, hanem inkább segíteni kell. Természetesen a helyzet kevésbé fényes, ha egyetlen fillér nélkül vágsz bele álmaid megvalósításába, de még így is van pár lehetőség, mellyel előteremtheted a szükséges pénzt.

Előbb az ötlet és a tervezés, utána jöhet a pénz

A sikeres üzletemberek, akik egykor szintén üres zsebű álmodozóként kezdték, egy vállalkozás beindítását öt lépésben foglalják össze, melyek között az önrészt még csak nem is említik. Szerintük a legfontosabb maga az ötlet: egy kreatív elgondolás már fél siker. Ehhez kell kiválasztanod a megfelelő társasági formát, mely elsősorban attól függ, hogy az üzletbe egyedül vagy társsal vágsz-e bele. Természetesen nem elhanyagolható tényező a tevékenység jellege, a piaci státusz, a célszerű adózási forma és a felelősségvállalás megosztása sem.

Ezek után kezdődik a papírmunka, vagyis a bürokrácia útvesztőjének végigjárása: ügyintézés az illetékes önkormányzatnál, információgyűjtés, engedélyek kiváltása, kérelmek benyújtása, vállalkozói igazolvány megszerzése. Csak ezek után indul be a valódi számolgatás és költségtervezés, vagyis egy reális és precíz üzleti terv elkészítése. Ezen a ponton dől el, hogy vállalkozásod beindításához konkrétan mennyi kezdőtőkére is lenne szükséged.

Önerő nélkül a hitelek felvételéhez olykor biztosítékot kell adnod - ingatlant vagy földterületet -, az állami intézmények támogatásához vagy pályázatok elnyeréséhez azonban még erre sem lesz szükséged.

Tipp
A sikeres üzletemberek azt vallják, hogy sosem szégyen segítséget kérni, kérdezősködni és tanulni mások hibájából. Keress magadnak egy mentort - valakit, aki már jártas hasonló vállalkozásban -, és kérd ki a tanácsát!

Munkaügyi központok támogatása

A munkaügyi központok önfoglalkoztatóvá válást segítő kamatmentes tőkejuttatása számodra is elérhető. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat akár hárommillió forintos tőkejuttatással is segítheti a munkaügyi központnál regisztrált munkanélküliek vállalkozóvá válását, ám az állami támogatás megszerzése nem könnyű. Erre akkor pályázhatsz, ha a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és a jövőben egyéni vállalkozás keretében vagy őstermelőként szeretnél boldogulni. A kamatmentes tőkejuttatás feltétele valamilyen biztosíték: anyagi vagy ingatlan, lényeg, hogy elérje a tervezett beruházás 20%-át.

A vállalkozni kívánó álláskeresőket a hivatal képzésekkel és tanácsadással is támogatja. A szakértők abban az esetben ajánlják ezt a támogatási formát, ha kreatív vagy, mersz némi kockázatot vállalni, és konkrét terved, céljaid vannak. A támogatás megítéléséhez egy üzleti tréningen is részt kell venned.

Ha tanácsra van szükséged saját vállalkozás indításában, vagy vállalkozási hitellel kapcsolatban, keresd a Diamond Financial Groupot!

Hazai és uniós pályázati források

Mióta térdig járunk a válságban, csak azt hallani, hogy pénzt szerezni egyedül pályázatokkal lehet, azokat benyújtani és főleg megnyerni viszont nem egyszerű feladat. Jobb, ha egyszerre több vasat tartasz a tűzbe, vagyis minden lehetőséget kihasználsz, hogy legalább egy bejöjjön közülük. A pályázatírást viszont tanulni kell, mivel sokszor már a legkisebb formai hiba kizárást jelenthet.

Ha egyedül nem megy, ne ess kétségbe, bátran kérj segítséget. Maguk a pályázat kiírói is eligazíthatnak, de nem árt akár dörzsölt pályázatírókat sem megkérdezned, ők jól ismerik azokat a kulcsszavakat, melyekre a bírálók rábólintanak. A pályázatokhoz fedezetet, önerőt nem kell felmutatnod, de átgondolt üzleti tervet igen. Egy jó pályázat elcsípéséhez folyamatosan figyelned kell a híreket, a szakmai és kormányzati internetes oldalakat, mert pályázat tekintetében sosem lehetsz eléggé résen.

A legátfogóbb pályázatfigyelő portál a Pafi, de művészeti jellegű tevékenység támogatásához a Nemzeti Kulturális Alapnál is sok kiírást találsz. A Pályázatsúgót szintén érdemes meglátogatnod, ha kreatív terved van. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a műszaki és tudományos végzettségű fiatalok vállalkozásait támogatja 5LET elnevezésű projektjével.

2010-re kétmilliárd forint a keret, melyből minimum ötmilliót igényelhetsz, és maximum 150 milliót kaphatsz. Jó hír, hogy 2010-ben Új Magyarország Kishitel Programok néven új feltételekkel folytatódik a Gazdaságfejlesztési Operatív Program is, tízmilliósból 50 millióssá bővült kerettel, melyre mostantól az egyéni és kisvállalkozók is pályázhatnak. A programban közreműködik a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és több hitelintézet. A pályázatok benyújtása egészen 2013-ig folyamatos.

Banki hitel kezdő kisvállalkozóknak

A vállalkozásod beindításához mindenképp pénzre van szükség, ráadásul egy vállalkozásnak már akkor is vannak működési költségei, ha még nincs is bevétele. Lesznek fix járulékfizetési kötelezettségeid, a könyvelő, az ügyvéd, a kérelmek díja. Amíg nem indul be az üzlet, ezeket a költségeket önrész híján elő kell teremtened.

Támogatás hiányában a vállalkozások indításának és működtetésének legfőbb finanszírozói a bankok. Mivel a hitelként felvett pénz gyakorlatilag a vállalkozásod tartozása, ezért a lehető legjobb ajánlatot kell megtalálnod. Egyéni vállalkozóknak a bankok többnyire csak egy év aktív működés és árbevételi igazolás ellenében adnak hitelt, de magánemberként bármikor felvehetsz kölcsönt.

Az aktuális lehetőségek közül a szabadon felhasználható személyi vagy privát kölcsönöket érdemes választanod, melyet az összes nagyobb bank kínál. Néhány százezertől három-ötmillióig kaphatsz kezdőtőkét álmaid megvalósításához, fix törlesztőrészlettel, kezes vagy fedezet nélkül.

A CIB, a K&H és a Budapest Bank is nyújt kölcsönt hasonló kondíciókkal, de arra számíts, hogy a vállalkozásról önkormányzati igazolást, tőled pedig minimum féléves munkaviszonyt és jövedelemigazolást kérhetnek. Egymillió forintos hitel esetén mindössze 25-32 ezer forint lehet a havi részleted, de a futamidő hosszú, öt vagy hat év is lehet.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Vannak azonban fedezetet igénylő hitellehetőségek is. Készpénzt itt sem kell felmutatnod, de mást - ingatlant vagy földtulajdont - igen. Ezek értékétől függ a felvehető kölcsön mértéke is. Az OTP Sprint hitele például kifejezetten kezdő egyéni vállalkozóknak lett kitalálva, mellyel akár öt nap alatt pénzhez juthatsz - maximum ötmillióhoz -, amennyiben az összes igazolásodat és üzleti tervedet benyújtod.

Ezt is szeretjük