2 pofátlan trükk, amivel nagyon átverik a vásárlókat a fekete pénteken
Sajnos a legtöbb vevő nem is tud a csúnya csalási módszerekről.

black-friday-net
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hivatalosan csak holnap lesz a black friday, de sok áruház és webshop már napokkal ezelőtt elkezdett akciózni a nagyobb bevétel reményében, és az egész hetesre nyúlt kedvezménydömping nem is zárul le mindenhol a fekete péntekkel. Nagyon meg kell nézni azonban, hogy az ember hol vásárol, és mennyiért, mert, ha nem figyelsz, könnyen nagyot bukhatsz a dolgon.

Kifoghatsz tényleg jó üzleteket, de nyitott szemmel kell járni, mert sok a csaló, és ilyenkor a vásárlási lázban égő, egymással versengő, a készletkiürüléstől tartó vevők hajlamosak óvatlanul lecsapni egy-egy termékre, anélkül, hogy utánanéznének, tényleg jól járnak-e vele. Két dolgot kell feltétlenül ellenőrizni, mielőtt a vágyott holmi a kosárba kerül.

Mennyi a termék normál ára?

Sajnos sokan úgy trükköznek, hogy a termékek egy részét pontosan ugyanannyiért kínálják, mint az év bármely napján - ha nem többért -, mindössze fölé írnak egy jóval nagyobb összeget, és áthúzzák, mintha egyébként annyiért adták volna, pedig valójában sosem került annyiba. Hasonló módszerrel dolgoznak azok is, akik a black friday előtt drasztikus mértékben árat emelnek, majd az akció napján a termékeket visszaárazzák az eredeti értékükre, azt a benyomást keltve a kevésbé szemfüles vásárlókban, hogy óriási engedményt kaptak.

Ezekről a tranzakciókról sokszor utólag sem derül ki, hogy az ügyfél nemhogy nem kapott engedményt, de még jóval többet is adott a megvett termékért annak valódi értékénél. Éppen ezért, mielőtt a vásárlás mellett döntesz, ellenőrizd más weboldalakon - akár olyanokon, melyek nem tartanak fekete pénteket -, hogy konkrétan a kívánt vagy ahhoz hasonló holmi máshol mennyibe kerül.

Hamis webáruházak

A G DATA közleményben hívta fel rá a figyelmet, hogy a fekete péntek és a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmával megszaporodnak a hamis internetes áruházak. Ezek jó esetben csak silány minőségű terméket szállítanak, rossz esetben viszont bankkártyaadataidat is ellopják, e-mail-címedet pedig levélszeméttel árasztják el. Vigyázni kell a rendkívül kedvezőnek látszó hirdetésekkel, melyek főleg a Facebookon jöhetnek szembe, majd ezekre kattintva általában egy vonzó weboldalra lehet eljutni, ahol a kiszemelt áru könnyedén megrendelhető.

Konkrét példát is hoztak: egy weboldalon kávégépeket kínálnak rendkívül nagy kedvezménnyel, félmillió forint helyett 40 ezerbe sem kerülnek. Amikor azonban a webcímeket ellenőrizték, hamar kiderült, hogy az egyiket október végén, a másikat pedig novemberben, csak néhány nappal ezelőtt jegyezték be. Emellett az oldalak megbízhatatlanságára utal az is, hogy a Google keresőjébe a webcímeket beírva semmilyen más találatot nem kaptak, csak az adott webáruházakat.

Ezért érdemes tehát ellenőrizni a weboldal hírnevét, ha vásárolnál. Erre léteznek speciális szolgáltatások is, mint a Web of Trust, de az is elég lehet, ha a Google-ben rákeresel az adott webáruház nevére, webcímére. Próbálj vásárlói véleményeket találni, olvass bele fórumokba. Ha a keresés eredményeként sok panasszal szembesülsz, vagy a találatok között többször előfordul a scam - magyarul: átverés - kifejezés, inkább állj el a vásárlástól.

Mindehhez természetesen fontos a nyelvtudás, így, ha nem beszéled jól az adott nyelvet, inkább maradj a hazai webshopoknál. Mindig a saját, vírusirtóval védett számítógépedet és otthoni hálózatodat használd fizetésre, és ne add meg bankkártyád adatait más számítógépén vagy internetkávézóban. Vírusirtóból érdemes olyat választani, mely tartalmaz a fizetések biztonságát védő technológiát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy ne érjenek meglepetések

A G DATA arra is figyelmeztet, hogy amikor nem az Európai Unióból rendelnek, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy például a Kínából vagy az Egyesült Államokból érkező küldeményekre az áru értékétől függően meg kell fizetni a vámot és az áfát is. Míg régebben működött az a kiskapu, hogy a feladó ajándékként vagy alacsony értékű küldeményként postázta a csomagot, addig mára a vámügyintézést végző szállítócég felé számlával kell igazolni a vásárlást.

Az ügyintéző így a csomag valódi értéke után fogja kiszámítani a vám és az áfa értékét, mindehhez pedig még a szállítás értéke is hozzáadódik. Szem előtt kell tartani, hogy a folyamat végére jelentős lehet a különbség az eredeti ár és a fizetendő összeg között.

Ezt is szeretjük