Azonnal zárd be a böngészőt, ha ilyet látsz! Ha nem teszed, a bankszámlád bánja
A pénzügyi adathalászat nő az ünnepek közeledtével.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi szezon közeledtével a pénzügyi adathalász-támadások növekedése várható, amely most pénteken, az úgynevezett Black Friday napján kezdődik, majd az idén november 28-ra eső Cyber Hétfővel folytatódik a karácsonyi szezon végéig. A Kaspersky Lab szakemberei szerint az értékesítési főszezon vadászidény a bűnözők számára.

Ilyenkor a kiskereskedők ellenállhatatlan ajánlatokat kínálnak, és az emberek többnyire ajándékokat vásárolnak a barátoknak és rokonoknak. Nemcsak a kereskedők, a bankok és a különböző fizetési rendszerek - például a paypal - számítanak azonban jelentős számú tranzakció forgalomra, hanem a kiberbűnözők is.

Veszélyes az ünnepi szezon

A Kaspersky Lab fenyegetettségi indexe azt mutatja, hogy 2014-ben és 2015-ben a negyedik negyedévben 9%-kal több pénzügyi adathalász oldalt tártak fel, mint az év más időszakában. 2014-ben a támadások 28,73%-a volt adathalász jellegű, és ennek mintegy 38,49%-át regisztrálták a téli ünnepek idején, míg 2015-ben a támadások 34,33%-a volt pénzügyi adathalászat, és ebből 43,38%-a esett a negyedik negyedéves periódusra.

Amikor megpróbálják ellopni a fizetési adatokat, a bűnözők különböző módszereket használnak: például létrehozzák egy ismert fizetési rendszer hamis oldalát, lemásolnak egy legitim kiskereskedői oldalt, vagy elindítanak egy teljesen valótlan online áruházat, kihagyhatatlan ajánlatokkal.

A fekete péntek kiapadhatatlan forrás a bűnözők számára. A fenyegetettségi index jelentés készítése során a Kaspersky Lab elemzői idén októberben egy kifejezetten Black Friday témájú kedvező árú termékeket kínáló szélhámos internetes boltot lepleztek le. Ez is azt jelenti, hogy a bűnözők már hetekkel az ünnepi értékesítés kezdete előtt előkészületeket tesznek.

- A 2014-ben végzett kutatásunk, amely az adathalász fenyegetéseket vizsgálta az év ünnepi intervallumában felfedezte, hogy a támadások száma hatalmasat ugrott a Black Friday napján. 2015-ben a helyzet megismétlődött, és emiatt úgy gondoljuk, hogy idén ismét erre számíthatunk. Ezért figyelmeztetjük a felhasználókat, hogy legyenek óvatosak az internetes vásárlás folyamán ebben a kiemelt szezonban - mondta Andrej Kostin, a Kaspersky Lab vezető online tartalom elemzője.

A szakértők jó tanácsai

Annak érdekében, hogy ne válj a kiberbűnözők áldozatává, a Kaspersky Lab szakemberei a következő intézkedéseket tanácsolják:

  • Ne kattints ismeretlen embertől, vagy akár baráttól érkező, nem megbízható linkre, és ne nyiss meg gyanús hivatkozásokat! Ezek az oldalak rosszindulatúak lehetnek: malware-t tölthetnek le készülékére, vagy adathalász weboldalakra irányíthatnak át, melyek célja a felhasználói adatok begyűjtése.
  • Ne add meg a kártyád adatait ismeretlen vagy gyanús oldalnak: így elkerülhető, hogy azokat a kiberbűnözők birtokolják. Ha ezek a honlapok túlságosan lenyűgöző ajánlatokat kínálnak, akkor valószínűleg csalók hozták létre őket.
  • Mindig kétszer ellenőrizd egy weboldal valódiságát, mielőtt bármilyen hitelesítő vagy bizalmas információt kiadsz: legalább az url-nek nézz utána! A hamis weboldalak alapvetően ugyanúgy néznek ki, mint az igaziak.
  • Telepíts biztonsági megoldást a készülékedre, amellyel megelőzheted a pénzügyi csalásokat. A Kaspersky Lab Safe Money technológiája például biztonságos környezetet hoz létre pénzügyi tranzakcióidnak.
Ezt is szeretjük