Súlyos változás történt az erdőkben 20 év alatt: ezért aggasztó az óriási faveszteség
Majdnem megkétszereződött az erdőtüzek miatti faveszteség a világon húsz év alatt.

GettyImages-1158415211
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége az elmúlt húsz év alatt - idézte a BBC hírportálja a Global Forest Watch, a világ erdőit figyelő internetes portál adatait. A magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás az egyik fő tényezője ennek a növekedésnek. Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást.

2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda. - Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt - mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője. A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők.

Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el. - Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból - mondta James McCarthy.

Fotók: Getty Images

A cikk az ajánló után folytatódik

Teljesen más ma az erdők élővilága, mint 1970-ben

53%-kal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi ötven év alatt.

Ezt is szeretjük