Mark Zuckerberg bevallott valamit, ami az egész Facebook-botrányt megváltoztatja
A Facebook alapítója telefonon ismerte be, hogy súlyosabb adatlopás történt, mint amiről eddig tudott a világ.

mark-zuckerberg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül és a felhasználók tudta és engedélye nélkül. Zuckerberg szerda kora este, újságírókkal tartott telefonkonferencián ismertette a sajtót is meglepő adatot.

"Mi idealista és optimista vállalat vagyunk és az első évtizedben valójában csak azokra a jó dolgokra figyeltünk, amelyek az emberek összehozásából fakadnak" - fogalmazott Zuckerberg, majd hozzátette: "most már világos, hogy nem figyeltünk eléggé a visszaélések megelőzésére és arra, hogy az emberek hogyan használhatják fel ártalmas célokra is ezeket az eszközöket".

A Facebook-alapító nyilatkozata része volt a közösségi portál szerdai, szélesebb körű beismerésének, amikor a cég közzétette, hogy milyen mértékben és milyen módokon használták fel a profilokat akár egyszerű fejlesztők, akár rossz szándékú adathalászok. Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője szerdán délelőtt mikroblog-bejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy a brit-amerikai Cambridge Analytica nem 50 millió, hanem 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, és ebből 71 millió felhasználó volt amerikai. Emellett a 24.hu további hivatalos számokat kapott a Facebooktól: egészen pontosan 32 067 magyar felhasználó adatához fért hozzá az elemzőcég - írják.

Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója - aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta - Twitter-bejegyzésben reagált, és közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel. Pszichológiai profilt állítottak össze az egyes felhasználók adataiból, és ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szerdán nyilvánosságra került újabb információk nagy visszhangot keltettek a kongresszusban is, ahol a törvényhozók a jövő héten hallgatják meg Zuckerberget. "Minél többet tudunk meg erről az ügyről, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy olyan lavináról van szó, amely a legbecsesebb amerikai értékek egyikét, a magánélethez való jogot sértette meg" - fogalmazott újságíróknak Ed Markey, demokrata párti szenátor, a felsőház kereskedelmi bizottságának tagja. Ez a bizottság hallgatja meg a jövő héten Zuckerberget.

Kínos lebukások az interneten

Érthető, hogy a közösségi média hatására mindenki csak a legjobb képeit szeretné megosztani, hogy minél menőbbnek tűnjön. Ennek köszönhetően mókás dolgok születnek az ilyen posztokból, mint amilyen ezé a srácé is, aki azt hazudta a képéről, hogy a barátnője készítette. Tippelhetsz, hogy van-e a valóságban barátnője.

Ezt is szeretjük