5 ok amiért nem kéne otthon tárolni a régi mobilt - Most 40 ezer forint is járhat a készülékért

Egy friss országos kutatás szerint a magyarok rengeteg használaton kívüli elektronikai eszközt tárolnak otthon.

Ezért nem kéne otthon tárolni a régi mobilokat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy friss országos kutatás szerint a magyarok rengeteg használaton kívüli elektronikai eszközt tárolnak otthon. Régi mobiltelefont például a lakosság 63 százaléka tart a fiókjában. Sokan tartaléknak őrzik ezeket, de többen nem is tudják, mit érdemes velük kezdeni, vagy csak nincs kedvük foglalkozni a kérdéssel.

A Yettel ezért Balika István e-hulladék-szakértővel, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének elnökségi tagja segítségével mutatja meg, miért érdemes az újrahasznosítást választani.

Úszunk az elektronikai hulladékban

Jelenleg nem állnak rendelkezésre pontos adatok arra vonatkozóan, hogy mennyi feldolgozatlan elektronikai hulladék található a Földön, de egyes számítások szerint idén év végére már megközelítheti a mintegy 350 millió tonnát. Összehasonlításképp, ez több mint 55 ezerszer meghaladja a budapesti Erzsébet híd 6300 tonnás tömegét. A fogyasztás pedig évről évre emelkedik, így a hulladék mennyisége is nő. Tavaly közel 58 millió tonna e-hulladék keletkezett a világon, ami előrejelzések szerint évente kétmillió tonnával gyarapodhat. Ahhoz, hogy megbirkózhassunk ezzel a mennyiséggel, elengedhetetlen az újrahasznosítás arányának növelése és az edukáció.

A globálisan keletkezett e-hulladék egyötöde sem kerül vissza a körforgásos gazdaságba

A leggyakoribb e-hulladék-típusnak 2019-ben a háztartási kisgépek - egyebek mellett a mikrohullámú sütők, a porszívók, valamint a vízforralók - számítottak. Mindemellett a kis méretű számítástechnikai és telekommunikációs eszközök - többek közt a GPS-ek, routerek, zsebkalkulátorok és a mobiltelefonok - a globálisan mért mennyiség közel 10 százalékát tették ki. A legtöbb tennivaló azonban e hulladékmennyiség körforgásos gazdaságba történő visszaáramoltatása terén adódik, ugyanis a begyűjtött elektronikus hulladék mindössze 17,4 százaléka hasznosul újra. Európa egyébként magasan az élen jár az újrahasznosításban: a képzeletbeli ranglistán második Ázsiánál több mint 3,5-szer, a globális átlagnál pedig közel 2,5-szer több e-hulladékot dolgoznak fel kontinensünkön.

GettyImages-881562374
Fotó: Lady-Photo / Getty Images Hungary

Bányászat vs. újrahasznosítás

A természetben megtalálható anyagok forrása véges, ezért mindannyiunk érdeke, hogy a felhasznált mennyiséget a lehető legnagyobb mértékben visszaforgassuk. A mobiltelefonok rengeteg értékes összetevőt, többek közt aranyat, ezüstöt, rezet, alumíniumot és palládiumot tartalmaznak, amelyek nem helyettesíthetők, miközben a már nem használt készülékekből a megfelelő eljárással visszanyerhetők. Sokkal gazdaságosabb egy-egy anyagot újrahasznosítani, mint kibányászni. Szemléltetésképp: 5 gramm aranyért 1 tonna ércet, követ kell megmozgatni, míg egy tonna leselejtezett mobiltelefonban nagyjából 120 gramm arany van. Otthoni körülmények közt ezeket az anyagokat lehetetlenség kinyerni egy eszközből, és nem is tanácsos próbálkozni ezzel. Európában mindössze három olyan kohó található, ami rendelkezik a megfelelő technológiával ezek kinyerésére.

Veszélyes lehet sokáig tárolni

A Yettel felmérése szerint sokan több darab akár 10-15 évnél is régebbi készüléket tartanak otthon a fiókjukban. A régi mobilokról gondoskodni azért is fontos, mert a készülékekben olyan anyagok találhatók, amik a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén vagy a kommunális hulladékba kerülve károsak lehetnek a környezetre, és ártalmasak az egészségünkre. Előfordulhatnak olyan szélsőséges esetek, amikor például a lítium-ion akkumulátorok háza korrodálódik, reakcióba lép a levegőben található oxigénnel és nedvességgel, majd a burok felduzzad, megreped, és a készülék meggyullad. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Megéri visszavinni

Ha tehát az otthonodban tárolt, már nem használt elektronikai eszközöket összegyűjtöd, és hulladékudvarokban vagy elektronikai szaküzletekben leadod, azzal sokat tehetsz a környezet megóvásáért. Ha van használaton kívüli mobiltelefonod, többek közt a Yettel üzletek bármelyikében díjmentesen leadhatod, a szolgáltató pedig erre szakosodott partnerei segítségével gondoskodik az eszköz szakszerű újrahasznosításáról.

Különösen jól járhatsz, ha a nemrég még használt 2G-s vagy 3G-s mobilodat újra cserélnéd: az NMHH készülékcsere-programjának keretében ugyanis most 40 000 forinttal kedvezőbb áron juthatsz új készülékhez a Yettelnél.

Te tudod, mi történik a szelektív hulladékkal? 10-ből csak 5 magyar van tisztában vele

Magyarországon a megkérdezettek 91 százaléka támogatja a végtelenszer újrahasznosítható csomagolást, és általános elvárás, hogy az állam tegyen valamit a környezetkárosító anyagok használata ellen - közölték a Minden Doboz Visszajár program szervezői.

Te tudod, mi történik a szelektív hulladékkal? 10-ből csak 5 magyar van tisztában vele

A magyarok jelentős többsége támogatja az újrahasznosítható csomagolás használatát.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük