Ilyen lenne most egy ukrajnai atomkatasztrófa: Magyarországon nagy területet érne el a sugárzás

Az ukrán hatóságok által közzétett térképen jól látszik, hogy mely megyéket érné el a sugárzás.

GettyImages-498868292

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

13 országot érintene az atomfelhő, ha robbanás történne a zaporizzsjai atomerőműben, derült ki a Nap Híre cikkéből.

Az ukrán hatóságok által közzétett térképen jól látszik, hogy egész Kelet-Magyarországot elérné a sugárzás. 

Ezeket a megyéket érné el a sugárzás

Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet kutatói videós szimulációt készítettek egy esetleges  zaporizzsjai atomerőműben bekövetkező robbanás hatásairól. A videóban szereplő térképen jól látszik, hogy az erőműből származó sugárzás felhője három nap alatt terjedne el Kelet-Európában, és érné el az osztrák határt.

A sugárszennyezés a szimuláció alapján összesen 13 országot érne el: Ukrajnát, Fehéroroszországot,  Moldovát, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot, illetve Oroszországot.

A térkép szerint Magyarország keleti megyéi lennének érintettek a robbanás esetén. A radioaktív felhő elérné Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét is.

A BME Természettudományi Karának dékánja, Aszódi Attila egy HVG-nek adott interjúban azonban úgy nyilatkozott, hogy ha az oroszok esetleg szétlőnék a  zaporizzsjai atomerőművet, Magyarországra akkor is csak minimális sugárzás jutna el. 

Lerombolt házak, síró gyermekek, menekülő családok - Megrázó festményeken az ukrán emberek küzdelmei

Az orosz-ukrán háború milliók életét döntötte romba, rengeteg embernek kellett elhagynia otthonát, sokan megsérültek, elhunytak a harcokban. Az Ukrajnában élők szenvedéseire számos művész hívta fel a figyelmet, köztük Aylin Myumyunova is, aki több mint ötszáz órát töltött megrázó festményei megalkotásával.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük