Mesés, nyüzsgő nagyváros volt Mariupol a háború előtt: szívszorító a bombázás utáni látkép
Így nézett ki a Mariupol az oroszok bombázása előtt: a nagyváros élettel teli, hangulatos ukrán város volt.

Mariupol város
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orosz invázió február 24-i kezdete óta az egész világ az Ukrajnából érkező hírekre figyel, a féktelen, értelmetlen pusztításokat látva minden józan értékítéletű ember tehetetlenséget és haragot érez.

Ukrajnában ma több város porig rombolva várja a béke eljövetelét, a lakosság egy emberként küzd a megszálló seregek ellen, a kívülállók pedig kétségbeesetten figyelik, ahogy egyre szélsőségesebb, esztelenebb irányt vesznek a támadások: napok leforgása alatt válik semmivé minden, amit megteremtettek az emberek életük folyamán, miközben civilek tömegei a gyilkos merényletek áldozataivá válnak.

Mariupol a háború előtt

Pedig az ukrán nagyvárosokban a háború előtt modern, nyüzsgő élet zajlott. Bár a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területen korábban is voltak konfliktusok, az oroszok által célba vett és lerombolt Mariupolban igazán gyönyörű városkép fogadta az embert. Nem úgy, mint most, amikor a településről napi szinten érkeznek a szívszaggató hírek felrobbantott óvóhelyekről, szülészeti és gyermekklinikáról, sikertelen evakuációról.

A keleti régióban levő, ipari jelentőségű település egyébként az ország tizedik legnagyobb városa, körülbelül félmillió lakossal, etnikailag egyenlő arányú ukrán és orosz állampolgárral, jelentős görög kisebbséggel.

(Borító- és ajánlókép: Wikipedia/Mrpl.travel.)

Ezt is szeretjük