Ha egy szóval kellene jellemezni a 2019-es év történéseit, ez lenne az

A Dictionary.com bejelentette, mi lett az év szava 2019-ben.

szotar
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden esztendő végén kiválasztja az év szavát egy amerikai nyelvi és kommunikációs weboldal, a Dictionary.com. 2019-ben az "existential", vagyis "egzisztenciális" szóra esett a választásuk, mert idén erre kerestek a legtöbben a honlapon.

A 17. századból származó kifejezés a latin existentialis szóból ered, pontos jelentése pedig "a létezéshez kapcsolódó" a Dictionary.com meghatározása szerint. Az Idegen Szavak Gyűjteménye szerint az "egzisztenciális" szó pontos jelentése "létfontosságú".

Miért kerestek ilyen sokszor az év szavára?

Több időjárási és közéleti esemény bekövetkeztekor is megemelkedett az érdeklődés az existential szó iránt. Rengetegen keresték a Dorian hurrikán pusztítása után, az erdőtüzekkel kapcsolatban, a christchurchi és az El Pasó-i lövöldözések után, de a politikai élettel és a popkultúrával kapcsolatban is sokakat érdekelt - írja az MTI.

Greta Thunberg svéd klímaaktivista nevével egyetemben is felmerült a szó, különösen azt követően, hogy a 16 éves lány az ENSZ szeptemberi klímacsúcsán erőteljes beszédet adott elő. Thunberg a klímaváltozást egzisztenciális válságnak nevezte, emiatt kerestek rá a nevére a most megválasztott év szavával együtt.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

10 szó, amit sokan nem tudnak helyesen leírni

Szerencsére a helyesírási készség még felnőttkorban is fejleszthető: minél több minőségi könyvet és újságot olvas az ember, annál inkább bővül a szókincse, és javul a nyelvtana. Ám vannak olyan szavak, amelyek még a leggyakorlottabb helyesírókat is elbizonytalanítják olykor.

Ezt is szeretjük