Válaszd ki a 2020-as Év Fáját! Mindössze néhány heted van a szavazásra
Elindult a szavazás, már lehetőséged van voksolni a 2020-as Év Fájára.

fatorzs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

November 22-ig lehet szavazni a 2020-as év fájára - közölték a szervezők az MTI-vel. Idén a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül lehet választani az internetes oldalon. Minden felhasználó egyszer szavazhat - írják a közleményben.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az immáron hetedik alkalommal elindított voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet. A tatár juhart - Acer tataricum - már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.

Tatár juhar, kecskefűz, rezgő nyár.
Tatár juhar, kecskefűz, rezgő nyár.

A kecskefűz - Salix caprea - leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.

Az elegáns megjelenésű rezgő nyár - Populus tremula - a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében - olvasható a közleményben. A szavazatokat az Év Fája weboldalán lehet leadni.

Fotók: Getty Images

10 magyar fasor, ami alatt át kell sétálni egyszer

Az ország minden pontján lehet találni olyan fasorokat, melyekre méltán büszkék a helyiek. A platánsorok, vadgesztenyék, de akár az örökzöldek alléja alatt is felejthetetlen élmény várja a látogatókat.

Ezt is szeretjük