Ez a legszerethetőbb étterem az országban - Átadták a Dining Guide idei díjait
Június 3-án tartották a magyarországi gasztronómiai élet egyik legfontosabb eseményét.
Június 3-án, hétfőn este adták át a hazai gasztronómiai élet legkiemelkedőbb eseménye, a Dining Guide Év Étterme gála díjait. 2024-ben a SALT Budapest nyerte az Év Étterme díját, a Restaurant Best Of The Best címet a Stand Étterem kapta. Az Év Fenntartható Étterme díjjal a Natura Hill Zebegényt jutalmazták, az Év Innovatív Konyhája 2024-ben az Onyx Műhely lett, az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a Buborék Csopak. Az Év Séfje Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő konyhafőnöke lett, az Év Ifjú Séfje díjat az Iszkor séfje, Pohner Ádám vehette át.
Az Év Cukrászdája díjat és a Pastry Shop Best Of The Best címet a Málna The Pastry Shop kapta. Az Év Éttermi Cukrásza díjat a Kollázs Brasserie&Bar pastry chefje, Szűcs Árpád nyerte el. Az Év Szerethető Étterme díjat a Goli fire hearted kitchen, a Dining Guide Életműdíját pedig Nyíri Szása, az Arany Kaviár társtulajdonosa vehette át. A Múzsa kapta az Év Koktélbárja díját, Rácz Imre, a Spago vezető sommelier-je az Év Sommelier-je, és a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel lett az Év Szállodája.
Dining Guide Év Étterme gála
Az idei évben jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere.
- Az eddigiekhez képest nem a top 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a top 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja - mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide Étteremkalauz külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel.
- Véleményünk szerint felelősséggel gondolkodó vendéglátóhelyek besorolása nem csak a ma divatos „farm-to-table” vagy „nulla kilométeres” alapanyag-beszerzéssel kapcsolatos fogalmak teljesítésében merül ki, hanem a globális értelemben vett fenntartható, felelős magatartást és étterem-működtetést is jelenti.
Az idei évben a Dining Guide magazin is komoly lépéseket tesz a felületén azért, hogy információkkal, szakértői tanácsadók bevonásával is segítse a vendéglátóhelyek munkáját a felelősségteljes működésük kialakításában.
- Ez egy kezdő lépés, amellyel az a célunk, hogy az éttermekkel együtt, összefogásban tegyünk a környezetünk megóvása érdekében. Ebben a munkában komoly segítséget kapunk a vendéglátóipar környezetvédelmi feladataiban jártas szakértő vállalkozástól, a BIBO-tól. Ezt a munkát segítve, a BIBO a Dining Guide 2024-es Étteremkalauzában szereplő összes vendéglátóhelye számára ingyenes tanácsadást biztosít a felelősségtudatos gondolkodású éttermek, szállodák, cukrászdák, bárok működésével kapcsolatosan - mondta Herczeg Zoltán.
A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best Of The Best minősítés, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolás, amit a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg az egység szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhető. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhelyeket a kategóriájuk top 10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá veszik. Így az idei évben a Stand Étterem a Restaurant Best Of The Best, és a Mihályi Patisserie mellett a Málna The Pastry Shop is a Pastry Shop Best Of The Best címet kapta.
Már 20 éve teszteli hazánk éttermeit a Dining Guide
A Dining Guide 2005 óta adja át díjait, így a legrégebbi étteremkalauzként is számon tartható Magyarországon. Az elmúlt években a Dining Guide TOP 10 ranglistát két-három Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel, és ők határozták meg, hogy az adott évben mely étterem nyerje el az Év Étterme díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a top 25 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el, de a munkájukat továbbra is segítette Fausto Arrighi, a Michelin Guide legendás egykori igazgatója, aki tanácsadóként nyolc éve közreműködik az étteremkalauz munkájában. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10 000 étterem munkáját mérte fel, és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában segédkezett. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így személyében egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehették igénybe, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét.
Herczeg Zoltán hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt a Dining Guide tesztelési metódusa és a kiadvány is folyamatosan fejlődött, látásmódjuk, felkészültségük és tevékenységük megfelel az európai étteremkalauzok színvonalának.
- A Dining Guide Étteremkalauz hazai produktum, amellyel a magyar vendégeket segítjük az étteremválasztásban. A Michelin szempontrendszereit is jól ismerjük, és azt látjuk, hogy a vizsgálati metódus náluk ugyanaz, mint náluk. Minden étteremkalauz objektivitásra törekszik - mi a Michelin Guide-hoz hasonlóan nem étteremkritikákat írunk, hanem a saját kritériumrendszerünknek megfelelően pontszámokkal és éttermi sorrendek felállításával adunk tájékoztatást a minket olvasóknak.
A SALT Budapest az Év Étterme 2024-ben
A SALT Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett "nordic" stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a saját régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen gasztronómiai alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg. A Dining Guide 2024-ben a SALT Budapest éttermet az idei és 2023-as évben mutatott kiemelkedő minőségű, egyedi látásmódú teljesítménye alapján az idei év legjobb éttermének járó Év Étterme díjjal ismerte el.
A 2024-es Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Dining Guide Év Étterme Díj: SALT Budapest
Különdíjak:
• Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand Étterem
• Dining Guide - Bibo Az Év Fenntartható Étterme / Natura Hill Zebegény
• Dining Guide - BMW Az Év Innovatív Konyhája / Onyx Műhely
• Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye / Buborék Csopak
• Dining Guide - Master Good Az Év Séfje / Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő)
• Dining Guide - Chef Market Az Év Ifjú Séfje / Pohner Ádám (Iszkor)
• Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Málna The Pastry Shop
• Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
• Dining Guide Az Év Éttermi Cukrásza / Szűcs Árpád (Kollázs Brasserie&Bar)
• Dining Guide - Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme / Goli fire hearted kitchen
• Dining Guide Életműdíj / Nyíri Szása (Arany Kaviár)
• Dining Guide Az Év Koktélbárja / Múzsa
• Dining Guide - Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je / Rácz Imre (Spago)
• Dining Guide Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
TOP Éttermek:
• Stand Restaurant
• Platán Gourmet
• Rumour
• SALT Budapest
• Babel
• 42 Restaurant
• Essência
• Costes
• Borkonyha
• Spago
• Sauska 48
• Costes Downtown
• Pajta
Nem Photoshop, tényleg léteznek: képeken a világ 8 legfurcsább étterme
Van, ahol nemcsak ételt, hanem egyedülálló élményt is adnak a vendégeknek.
ElolvasomBorítókép: MTI/Balogh Zoltán