Ők kapták 2020-ban az Európai Polgár díjat: rengeteget tettek a magyarokért

Hatalmas elismerésben részesültek karitatív munkájukért a díjazottak.

európai-parlament2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Baritz Laura Domonkos-rendi nővér valamint az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj magyar díjazottjai 2020-ban.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Ők a magyar díjazottak

Az Oltalom Karitatív Egyesületet a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levő különféle társadalmi rétegek, csoportok és egyének (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalanok, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek és magányosok) együttérző, segítőkész támogatására hozták létre 1989-ben. Az egyesület célja a rászoruló, a társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése.

európai-parlament1
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Tevékenységük - többek között, a teljesség igénye nélkül - felöleli a szociális és utcai szociális munkát, a családgondozást, az élelmezést, a természetbeni és anyagi segélyezést és az egészségügyi ellátást; a lelki gondozást és a jogi segítségnyújtást, valamint a munkaterápiát, a magyarországi etnikai kisebbségek és a határon túli magyarság segítségével kapcsolatos tevékenységeket és a gyermekvédelmet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Baritz Laura nővér a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) posztgraduális esti gazdasági képzés egyik alapítója és szakfelelőse a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Emberközpontú gazdaságot tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen tárgyfelelősként és szervezőként. Alapítója a Keteg Oikonomia Intézet Alapítványnak.

A Domonkos-rendi szerzetesnővér széles közönséghez juttatja el az etikus gazdaság és a fenntartható fejlődés témáját, képviselve az EU Alapjogi Chartájában foglalt értékeket. A nővér sokrétű és szerteágazó tudományos munkája mellett saját műsorral rendelkezik a Mária Rádióban, tagja volt a magyar Fenntartható Fejlődés Tanácsának, és számos tudományos publikáció gazdája. Integráló személyisége által olyan találkozások és párbeszédek jönnek létre, amelyek nélküle nem valósulnának meg.

Kvíz Európa kedvelt látnivalóiról: hol található a híres Károly híd?

Az európai városok nevezetességei vágyott turistacélpontok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük