Itt a legújabb Magyarország-térkép: ehhez hasonlót még nem láthattunk
Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe.

tajkep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe: az újonnan született térinformatikai adatbázis alapján részletesen vizsgálhatóvá válik, hogy milyen élőhelyre van szükségük az egyes fajoknak, és milyen szolgáltatásokat nyújt a természet az emberiség számára.

Az elkészült adatbázisban a természetes élőhelyeket és az élővilágot térképezték fel, így például tartalmazza, hogy milyen erdők, milyen élővilágú gyepterületek találhatóak egy adott területen. A térkép jól használható különböző fajok, területek kutatásához, de hasznos lehet az árvízi kockázatok felmérése során is - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Tanács Eszter, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a műsorban elmondta: Magyarországnak tagállamként az Európai Unió 2020-ig tartó biodiverzitás-stratégiájához kapcsolódóan feladata az ökoszisztémák és állapotuk, valamint az általuk az emberiség számára nyújtott szolgáltatások értékelése és térképezése. Ennek a munkafolyamatnak az első lépése és alapja az ökoszisztémák országos térképének elkészítése volt.

A térkép, amely az EU és a magyar állam közös finanszírozásában készült el, sokféleképpen használható fel: már a kutatások tervezése során is nagy segítséget jelent, de alkalmazható az árvízi kockázatkezelés és akár az árvízi tározók megtervezése során is. Az elkészült térinformatikai adatbázis, amely mindenki számára elérhető és letölthető, hétköznapi használatra is alkalmas, például tanárok is használhatják interaktív módon.

Korábban is léteztek ilyen típusú térképek, de ez az első adatbázis, amelyik ilyen részletes felbontással rendelkezik. Lehoczki Róbert földfelszín-monitorozási szakértő, a Lechner Tudásközpont munkatársa a műsorban azt mondta, a bemutató térkép minden szinten, a helyi közösségektől kezdve egészen a magas szintű döntéshozásig használható, pontos alapot biztosíthat a különböző - például ökológiai vagy településtervezési - feladatokhoz.

Pontossága és felbontása miatt nagy segítséget nyújthat a zöldinfrastruktúra vagy tájhasználat felmérésében, a lakóterületek, zöldterületek tervezésénél, kockázati, beruházási területek kijelölésében - sorolta. Az ország teljes területét lefedő térkép elkészítése kapcsán Lehoczki Róbert elmondta: mivel terepi felmérésre nem volt lehetőség, különböző meglévő intézmények adatbázisait használták fel, és ezekből szintetizálták a jelenlegi térképet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahol nem volt adat, ott űrfelvételeket használtak a szakemberek. Az ÖK közleménye szerint a 2015-ös állapotot mutató térkép készítése 2017-ben kezdődött, és 2019 júniusára fejeződött be. A térkép készítésben kulcsszerepet játszott az Agrárminisztérium, a Lechner Tudásközpont - LTK -, az Ökológiai Kutatóközpont - ÖK - és a Talajtani és Agrokémiai Intézet - TAKI.

Kiemelt kép: Getty Images

Tájsebek az országban

Tájsebek tízezrei tarkítják az ország testét, amelyek begyógyítása rengeteg időbe telhet. Mögöttük mindannyiszor szomorú történet húzódik meg, amely végén a gazdasági érdek a természet pusztulásához vezetett.

Ezt is szeretjük