Fontos rangsorban lépett előre Magyarország: érdekesen alakul az országok listája
Magyarország jelenleg a 28 tagú Európai Unió csupán 24. legversenyképesebb tagállama, de a globális listán az idén egy helyet lépett előre.

magyarorszag-terkepen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország egy hellyel előrébb lépett a Világgazdasági Fórum - World Economic Forum-WEF - globális versenyképességi listáján, amelyet az idén is Szingapúr vezet az Egyesült Államok és Hongkong előtt - derül ki a jelentés készítésében közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet MTI-hez eljuttatott összefoglalójából.

A genfi intézet a versenyképességi indexet az idén 115 mutatóból számolta, amelyek a termelékenység mellett a jövő kihívásainak való megfelelőséget mérik. Az összefoglaló szerint a tavalyi évhez képest nem sikerült javítania egyetlen versenyképességi pillérben sem az Európai Uniónak, átlagos versenyképességi pontszáma 72,3, szemben a legnagyobb versenytárssal, a 83,6 pontos Egyesült Államokkal és a 82,3 pontos Japánnal. Az EU13-ak átlagos pontszáma 67,2 pont, míg a régi tagállamokban az átlag 76,8 pont.

Így alakul az idei mezőny

Az európai országok a versenyképességi rangsor első harmadában vannak, ám a szórás igen nagy. Közülük Hollandia a negyedik, Svájc az ötödik helyezést érte el a 141 országot rangsoroló listán. A leginkább versenyképes, 82,4 pontos Hollandia és legkevésbé versenyképes európai ország, az 54,7 pontos Bosznia-Hercegovina között másfélszeres a pontbeli különbség. A rangsor legvégén főként afrikai és dél-ázsiai országok találhatók. Az utolsó helyezett Csád és a listát vezető Szingapúr között 2,5-szeres a különbség a versenyképességi pontszámban.

Magyarország előrébb lépett

Magyarország a 28 tagú Európai Unió 24. legversenyképesebb tagállama, a globális listán az idén egy helyet lépett előre, így a 47. lett. Tavalyi pontszámához képest 0,8 pontot javított az ország, elsősorban az IKT - információs és kommunikációs technológiák - adaptáció területén. Javulás volt az infrastrukturális ellátottságban is, elsősorban az úthálózat sűrűsége bővült, és javult a közműellátottság is.

A jelentés szerint versenyképesség-romlás csak az egészségügyben és az árupiacon következett be. A WEF Fórum szerint visszafogják a versenyt a gyenge monopólium-ellenes szabályozások. Az egészségügyi pillérben csupán egyetlen mutató található, az egészségben eltöltött várható élettartam, amely Magyarországon továbbra is 65,8 év.

Magyarország versenyképességének legerősebb pontja a makroökonómiai mutatókban van a jelentés szerint, ami a relatíve alacsony inflációnak köszönhető. A Kopint-Tárki megjegyzi: ilyen alacsony árindexszel még 88 ország rendelkezett tavaly a világon. Az államadósság, bár folyamatosan csökken, globálisan még mindig magasnak számít.

- Ugyanakkor az elkövetkezendő évek során az alacsonyabb szintek is meg fognak jelenni a versenyképességünkben, ami azt jelenti, hogy ez a pillér, ami az ország makrostabilitását méri, tartósan legfőbb előnyünk lehet - áll az összefoglalóban. Pozitívumként emelik még ki a háztartások hitelállományának tartós csökkenését, amely növeli a magánfogyasztást, igaz, ennek a bővülésnek jelentős importvonzata van.

A magyar kutatás-fejlesztési mutatók - K+F - jók, ami potenciált jelent a jövőre nézve, ugyanakkor problémát okoz, hogy bár a K+F+I - kutatás-fejlesztés-innováció - infrastruktúra világviszonylatban egyáltalán nem gyenge, az eredményeket nem sikerült átültetni a gyakorlatba. A munkaerő képzettsége nem teszi lehetővé a magas színvonalú technológiák tömeges meghonosítását, ennek eredménye pedig, hogy a tőkeszegény - főleg hazai tulajdonú - vállalkozások technológiai elmaradottsága tetemes - áll az összefoglalóban.

Fotók: Getty Images

Mennyire ismered Magyarország megyeszékhelyeit?

A megyeszékhelyek felsorolása, illetve felismerése magától értetődőnek tűnhet, mégis könnyen összezavarja az embert. Ha úgy érzed, rajtad mégsem foghat ki, teszteld tudásod, és próbáld ki, mennyire ismered a megyeszékhelyeket!

Ezt is szeretjük