Magasabb lett az Etna, mint valaha: a legutóbbi kitörések feltűnően átalakították a tűzhányót
A február közepe óta történt nagyjából ötven hamu- és lávakitörés a vulkán körvonalainak feltűnő átalakulásához vezetett.

etna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magasabb lett a szicíliai Etna tűzhányó, mint bármikor, délkeleti krátere már 3357 méter - jelentette be a vulkánokat figyelemmel kísérő olasz tudományos intézet. Hat hónapnyi vulkanikus tevékenység alatt tovább nőtt Európa legmagasabb működő tűzhányójának legfiatalabb és legaktívabb krátere - idézte a The Guardian online kiadása a szicíliai Cataniában lévő Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet közleményét.

Műholdfelvételek elemzésével és feldolgozásával megállapították, hogy a délkeleti kráter már sokkal magasabb, mint "bátyja", az északkeleti kráter, amelyik negyven éven át volt az Etna vitathatatlanul legkiemelkedőbb csúcsa - írták. A február közepe óta történt nagyjából ötven hamu- és lávakitörés a tűzhányó körvonalainak feltűnő átalakulásához vezetett.

Az északkeleti kráter 1981-ben érte el 3350 méteres rekordmagasságát, ám széleinek beomlása miatt 2018-ban már csak 3326 méter volt. A szicíliai kormány júliusi becslése szerint eddig 300 ezer tonna hamut takarítottak el. A hamu károsítja a környező területek termését, belepi a települések utcáit, lassítja a forgalmat.

Fotók: Getty Images

Képeken, ahogy kitör az Etna

Az Etna jelenleg a világ egyik legaktívabb vulkánja, hiszen átlagosan másfél-két évente kitör, ám idén a jelenség rég nem látott intenzitással érkezett.

Ezt is szeretjük